Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πωλήθηκε αυθεντική έκδοση βιβλίου του Μπωντλέρ

Αυθεντική έκδοση του βιβλίου τα «Άνθη του Κακού» (1857), με ενυπόγραφη αφιέρωση του συγγραφέα Καρόλου Μποντλέρ, πωλήθηκε προς 775.000 ευρώ σε δημοπρασία συλλογής προσωπικών αντικειμένων, διοικητικών εγγράφων, επιστολών και βιβλίων που ανήκαν ή άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη ζωή του γάλλου ποιητή.



Επιστολή του Μποντλέρ προς το φίλο του Ναρσίς Ανσέλ με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 1845, γνωστή και ως «επιστολή αυτοκτονίας», καθώς ανέφερε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, πουλήθηκε προς 225.000 ευρώ, τιμή ρεκόρ δημοπρασίας για μία επιστολή του ποιητή.
Η συλλογή περιελάμβανε τριάντα επιπλέον επιστολές που υπογράφει ο συγγραφέας, καθώς και επιστολές που είχε λάβει από τους συγγραφείς Βικτόρ Ουγκό και Γκουστάβ Φλομπέρ, τους ζωγράφους Ευγένιο Ντελακρουά και Εντουάρ Μανέ και τον εκδότη του Πουλέ Μαλασίς.
Παράλληλα, δημοπρατήθηκαν διοικητικά και λογιστικά έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό βάπτισης και το πιστοποιητικό θανάτου του Μποντλέρ, απογραφή της περιουσίας του μετά τον θάνατό του, φωτογραφίες και βιβλία από τη βιβλιοθήκη και το λεξικό που χρησιμοποιούσε ο ποιητής για να μεταφράσει έργα του Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Το ταξίδι της συλλογής αυτής από γενιά σε γενιά ξεκίνησε από τον ίδιο τον Κάρολο Μποντλέρ που την άφησε στη μητέρα του και εν συνεχεία μεταβιβάστηκε στον φίλο και σύμβουλο του ποιητή, Ναρσίς Ανσέλ, και τους κληρονόμους του.
Η πώληση της συλλογής αυτή, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Drouot στο Παρίσι, απέφερε συνολικά 4.050.000 ευρώ, διπλάσιο ποσό από τις εκτιμήσεις.



ΠΗΓΗ: Μαρία Κουτσουμπα, www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου