Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Επαναπατρίζονται βιβλία;

Δύο ιστορικά βιβλία του 16ου αιώνα επέστρεψε στον Γερμανό πρέσβη, Klaus Scharioth, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχείο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ουάσιγκτον ο Robert Thomas, αμερικανός στρατιώτης που τα είχε πάρει ως λάφυρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο 83χρονος Robert Thomas τόνισε πως τα βιβλία διατηρήθηκαν στην ίδια κατάσταση με τότε που τα είχε ανακαλύψει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Τα φύλαξα σε δύο κουτιά στο πιο σκοτεινό και δροσερό μέρος του σπιτιού μου», ανέφερε ο Robert Thomas. Όπως χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα, τα βιβλία κρατούνταν σε ένα ορυχείο κοντά στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να διατηρηθούν ασφαλή κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Ο Robert Thomas περιέγραψε τη στιγμή που ως νεαρός στρατιώτης στη Γερμανία βρέθηκε σε μία αίθουσα γεμάτη με χιλιάδες βιβλία και πήρε τα δύο αυτά βιβλία ως λάφυρα.
Ο Γερμανός πρέσβης, Klaus Scharioth, τόνισε πως τα βιβλία θα επιστραφούν στις βιβλιοθήκες που περιέχονταν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Μουσείου Diocesan του Paderborn.
«Είναι μεγάλη τύχη αυτά τα βιβλία να επιστραφούν στη Γερμανία», τόνισε ο Γερμανός πρέσβης, Klaus Scharioth, προσθέτοντας πως η επιστροφή αυτών των βιβλίων αντιπροσωπεύει ένα σημάδι φιλίας και εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: www.cosmo.gr, Μαρίνα Κουτσούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου