Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Από τον Αισχύλο στον Μπρέχτ

Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Γιάγκος Ανδρεάδης με τον τίτλο «Από τον Αισχύλο στον Μπρεχτ-Όλος ο κόσμος μια σκηνή», το μεσημέρι της Τετάρτης (21/10) στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Μαζί με τον κ. Ανδρεάδη ήταν ο θεατρολόγος και συγγραφέας Λέανδρος Πολενάκης και η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Ο κ. Πολενάκης είπε για το βιβλίο πως «ανατινάζει με τόλμη μια σειρά από στερεότυπα για το αρχαίο θέατρο» ενώ στη συνέχεια διάβασε ορισμένα κομμάτια του έργου και τα ανέλυσε.
Επιπλέον, υποστήριξε πως εάν το βιβλίο είχε γραφεί σε μια από τις «κρατούσες» ευρωπαϊκές γλώσσες, θα είχε καταστεί μέγιστο πνευματικό γεγονός.
«Είναι ένα θεωρητικό, πλούσιο βιβλίο, όσο και πρακτικό εγχειρίδιο σκέψης για τους ασχολούμενους με την τέχνη», είπε η κ. Γέρου η οποία διάβασε και εκείνη αποσπάσματα του έργου «Από τον Αισχύλο στον Μπρεχτ-Όλος ο κόσμος μια σκηνή».
Παράλληλα, ανέφερε πως «λίγα τα βιβλία που ξεκινούν μια συζήτηση για το τι σημαίνει πολίτης, καλλιτέχνης και κοινό, τονίζοντας ότι όσοι το διαβάσουν, θα τους συντροφέψει για πολύ καιρό στη σκέψη τους».
Ο Γιάγκος Ανδρεάδης μίλησε για το περιεχόμενο του έργου το οποίο ξεκινά από τη γέννηση της τραγωδίας και καταλήγει στον Μπέρτολ Μπρεχτ. Επισήμανε πως στο βιβλίο, στο οποίο το 60% είναι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, προσπαθεί να προσεγγίσει την επιρροή του θεάτρου στην πολιτική σκηνή.
Το βιβλίο «Από τον Αισχύλο στον Μπρεχτ-Όλος ο κόσμος μια σκηνή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ο Γιάγκος Ανδρεάδης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού.



ΠΗΓΗ: Ιωάννα Μαμάη, www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου