Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Έφυγε η πρώτη ελληνίδα ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε στις 28/12/09 από τη ζωή η λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη.
image
Η Γαλάτεια Σαράντη γεννήθηκε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Πατρών.
Λίγο πριν το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου όμως δεν αποφοίτησε, καθώς από νεαρή ηλικία αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με τη δημοσίευση του διηγήματος Το κάστρο στο περιοδικό Νέα Εστία. Ακολούθησαν νέες δημοσιεύσεις διηγημάτων, καθώς και της νουβέλας Το βιβλίο του Γιοχάνες και της Μαρίας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Το 1947 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Το βιβλίο της Χαράς μαζί με το διήγημα Νάρκες.
Το έργο της Σαράντη είναι κυρίως πεζογραφικό, ασχολήθηκε ωστόσο και με τη λογοτεχνική μετάφραση.
Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των 12 (για την Επιστροφή), το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος ( για το Παλιό μας σπίτι), το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (για το Να θυμάσαι τη Βίλνα), το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (για τις Ρωγμές) και το Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος του Ι.Δ.Κολλάρου (για το Χαράζει η λευτεριά).
Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, σουηδικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πολωνικά, ισπανικά.
Το λογοτεχνικό έργο της Γαλάτειας Σαράντη χαρακτηρίζεται από στέρεη δομή και περιορισμένη εξωτερική δράση, έμφαση στην ψυχογραφία των προσώπων και αγωνιώδη αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης μοίρας. Μέσα από τη λεπτά επεξεργασμένη γραφή της και την έμμεση κατάθεση του θεωρητικού και ιδεολογικού προβληματισμού της, η Σαράντη στρέφεται κυρίως στο συναισθηματικό κόσμο των ηρώων της, όπως αυτός διαμορφώνεται και εκφράζεται στα πλαίσια του εκάστοτε κοινωνικού περίγυρου.
Το 1997 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έγινε η πρώτη ελληνίδα ακαδημαϊκός.
ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ:
  • Ελένη
  • Να θυμάσαι τη Βίλμα : Διηγήματα / Γαλάτεια Σαράντη
  • Πασχαλιές : Μυθιστόρημα / Γαλάτειας Σαράντη
  • Ρωγμές : Μυθιστόρημα
  • Στη χαραυγή της λευτεριάς
  • Τα νερά του Ευρίπου : Μυθιστόρημα
  • Τα όρια : Μυθιστόρημα
  • Χαράζει η λευτεριά : Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας
  • Χρώματα εμπιστοσύνης : Διηγήματα
  • Το παλιό μας σπίτι : Μυθιστόρημα
image
Τα διηγήματα της συλλογής Να θυμάσαι τη Βίλνα (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1972), γραμμένα με απλότητα και διεισδυτικότητα, αναδεικνύουν, μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων τους, τα βασανιστικά ερωτήματα που μας απασχολούν όλους: πώς με αντιλαμβάνεται ο διπλανός μου και πώς εγώ αυτόν, μπορεί να με αγαπήσει, πόσο αξίζω άραγε και πώς μου αντιγυρίζει την αξία μου;
Διαχρονικά θέματα, και ενωτικό νήμα της συλλογής ο αγώνας των ηρώων, ανδρών και γυναικών, για την επιβίωση, τη δικαίωση, τον έρωτα.
image image
image image
image image

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ http://liblivadia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου