Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ουκ !

Η νέα σατιρική σειρά του Mega με τις ιστορικά γνώριμες anim. φιγούρες της φαίνεται πως ήρθε για να στείλει κάτι ψευτο-Άρβυλα πίσω στις μπουγάτσες τους. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Μένιππος, κυνικός φιλόσοφος της ελληνιστικής εποχής (3ος π.Χ), γνωστός σχεδόν αποκλειστικά από τις αναφορές του Λουκιανού σ'αυτόν. Σε μία από τις μυθιστορηματικές υποθέσεις του ο Λουκιανός αναφέρεται στην κατάβαση (νέκυια) του Μένιππου στον Άδη από κάποια πύλη κοντά στον Ευφράτη και στην ανάβασή του από τον Άδη στη Λιβαδειά. Αιτιά του παράδοξου -μα διόλου πρωτότυπου- ταξιδιού είναι η αγανάκτηση του φιλοσόφου σε σχέση με τους πάσης φύσεως αγύρτες της εποχής. Ο ίδιος προσπαθεί να αγγίξει την ηθική απάντηση εκείνη που σχεδόν όλοι οι σύγχρονοί του "σοφοί" εμπορεύονται, δηλαδή το "πως πρέπει κανείς να ζει". Η ανικανότητα των ψευτοφιλοσόφων να τον διαφωτίσουν, τον οδηγεί στην αναζήτηση του μάντη Τειρεσία, μόνο που εκείνος έχει πεθάνει ! Έτσι κατεβαίνει στον Άδη.
Η φιλολογική έρευνα από τα ρωμαϊκά χρόνια έως σήμερα διαιωνίζει το όνομα του Μένιππου συνοδευόμενο από το επίθετο "σπουδογελοίος", διότι συνήθιζε μέσω σατιρικών κειμένων και σκώμματος να αναφέρεται σε πραγματικά σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα έχοντας τη δυνατότητα να προκαλεί τον γέλωτα, την ειρωνεία και τον προβληματισμό συνάμα. Αυτό το είδος φιλοσοφικής παράδοσης ονομάστηκε "μενίππεια σάτιρα".

Πίσω στη σειρά "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", ο κόσμος εμφανίζεται απαράλλαχτος στην ουσία του από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι κάθε είδους κομπογιαννίτες πληρούν καίριες θέσεις, το χρήμα είναι υπεράνω πάντων και πάντα όλοι κάτι χρωστούν. Μέσα στο γενικό κλίμα της πνευματικής ρουτίνας μια κοσμοϊστορική αλλαγή λαμβάνει χώρα: οι παλιοί θεοί (ολύμπιοι) συνταξιοδοτούνται και τα ινία λαμβάνουν οι νεότεροι χριστιανοί θεοί. Υπάρχει όμως κάποιος που στερείται το εφάπαξ και παρατείνει εξ'ανάγκης τον χρόνο εργασίας του... ο Χάρος ! Βλέπετε, ο Μένιππος δεν του έχει πληρώσει ακόμη τα κόμιστρα για το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο κι έτσι δεν μπορεί "να κλείσει το ταμείο". Εκνευρισμένος ο Χάρος προσπαθεί να βρει δουλειά στον Μένιππο για να εξασφαλίσει την ταχεία αποπληρωμή και να απολαύσει πλέον τις διακοπές στη Χαβάη που πάντοτε ονειρευόταν. Σε πρώτο πλάνο πείθει τον Μένιππο να αναλάβει την εξεύρεση ενός χαμένου σκύλου για να "τσεπώσει" την αμοιβή. Γιατί ο Μένιππος είναι ο κατάλληλος να βρει έναν χαμένο σκύλο σε ολόκληρη την Αθήνα;

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΙΚΟΣ !*



*Ετυμολογικά η λέξη "κυνικός" σημαίνει "σκυλίσιος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου