Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Στις 19 Μαϊου οι φοιτητικές εκλογές

Ένα χρόνο πριν και λίγες μόλις μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές αποφασίσαμε με μια συνάδελφο να θέσουμε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητο σχήμα συνδικαλιστικής δράσης. Στην πραγματικότητα πιστέψαμε πως υπάρχει μια πλειονότητα φοιτητών-πολιτών που δεν αισθάνεται πως εκπροσωπείται επί της ουσίας από κομματικές παρατάξεις, υποστηρίξαμε μάλιστα ότι οι κομματικοί προσανατολισμοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, γι' αυτό άλλωστε μπορεί οποιοσδήποτε νέος πολίτης να εγγραφεί ως μέλος σε κάποια κομματική νεολαία πολιτικής και ιδεολογιας που τον εκφράζει, αλλά όχι να μεταφέρει την κομματική του προτίμηση στον πυρήνα συνδικαλιστικών οργάνων.

Από την άλλη, οι εκάστοτε συνδικαλιστικοί φορείς είναι αιρετοί. Μπορεί κανείς να τους δώσει το χρίσμα ή την "κόκκινη κάρτα" δια της ψήφου του. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε τότε το Σ.Α.Φ.Φ. (Σχήμα Ανένταχτων Φοιτητών Φιλολογίας) την τελευταία στιγμή και με μια -ίσως αδικαιολόγητη- προχειρότητα. Η ιστορία του ΣΑΦΦ "γιατί νισάφ' ", όπως ήταν το μότο μας, έληξε γρήγορα, όπως ήρθε και στην ύπαρξη. Δεν ήταν κάποια δειλία που αποθάρρυνε το πάθος μας για διεκδίκηση και διάλογο. Ήταν το άλλο πρόσωπο των συνυποψήφιων πλην κομματοποιημένων φοιτητών -χωρίς βέβαια να αποτελεί ύβριν ο προσδιορισμός "κομματοποιημένος", παρά εμφαίνει την προσωπική μου αντίθεση στο όλο σκηνικό- ήταν η άρνηση των φοιτητών να παραστούν στις προεκλογικές συνελεύσεις επιλέγοντας μια πιο άβουλη και απολιτίκ στάση.

Έτσι, το Σ.Α.Φ.Φ. άδοξα - αν και η δόξα μάλλον θα υπογράμμιζε κάποιον λάθος προσανατολισμό μας- παραιτήθηκε από την ανάμειξη με τις εκλογικές διαδικασίες (όχι από φόβο αποτυχίας, όπως πολλοί ευκόλως υπέθεσαν, όλα τούτα είναι τόσο σχετικά) μια μέρα προ των εκλογών. 

 Χθες άκουσα από έναν φίλο τον όρο "αγελαία σκέψη" και λυπάμαι που μου προκαλείται η ανάγκη να κρεμάσω αυτόν τον όρο στον λαιμό ενός πλήθους φοιτητών, πολιτών και συναδέλφων. Δεν χρειάζεται να ανήκει κανείς πουθενά για να έχει άποψη. Δεν χρειάζεται κανείς μπροσούρες για να θεμελιώσει την άποψη αυτή. Δεν χρειάζεται κανείς δόγματα. Άλλωστε καμία παράταξη της Σχολής μας ποτέ δεν απαγόρευσε σε κανέναν ανένταχτο φοιτητή να προτείνει ένα άλλο πλαίσιο στις συνελεύσεις. Απλώς απείχατε και βάλατε μπροστά έναν δήθεν φόβο προς τα κόμματα, ενώ τους φοιτητές που τα εκπροσωπούν τους ξέρετε, τους βλέπετε καθημερινά, μοιράζεστε τα τσιγάρα σας μαζί τους. Δεν μπορεί να τους φοβάστε, δικαιούστε βέβαια να διαφωνείτε μαζί τους πολιτικά.

Αλλά απείχατε διότι θεωρήσατε οτι δεν σας αφορά.

 Αύριο, πριν το ΑΣΕΠ είστε εσείς που θα ψάχνετε απεγνωσμένα ένα μέσον να σκάψει μια τρυπίτσα για 'σας στον στριμωγμένο επαγγελματικό κλάδο. Θα παρακαλέσετε ανθρώπους που δεν εκτιμάτε και που δεν αμφισβητήσατε ποτέ.

Κάπως έτσι θα έχετε χάσει δια παντός τη γνώμη.

Στις 19 Μαίου έχετε μια ευκαίρια ακόμη να παραστείτε έστω για να εκφράσετε μια γνώμη, θα γίνουν συνελεύσεις. Πιο πριν μπορείτε να γράψετε δυό λόγια στο facebook του τμήματός μας ή εδώ..
Αν σας αγχώνει κάποια υπόνοια προσυλητισμού από μέρους μας σας διαβεβαιώ: δεν ανήκουμε σε καμία παράταξη, ασκούμε κριτική και τη δεχόμαστε, δεν έχουμε καμία πρωταγωνιστική ανάμειξη στις εκλογές πέρα από την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος δια της ψήψου...

Απλώς φέτος μην απογοητεύσετε άλλο τους εαυτούς σας κι αυτούς που ελπίζουν σε μια νεολαία που θα αλλάξει τα πράγματα. Μην αρκεστείτε σε μνείες του '73. Φέτος γίνετε προς θεού οι πρωταγωνιστές.

Β.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου