Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Mνήμες από τη δολοφονία του Κέννεντυ (βιβλίο)

"Υπόσχομαι να δώσω ψυχή και σώμα για τη διαιώνιση των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκε ο πρόεδρος Κένεντι" έγραφε στην Τζάκι η 15χρονη τότε Barbara Rimer. Λίγο πριν τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τη δολοφονία του Τζον. Φ. Κένεντι, το 1963, ανέκδοτες συλλυπητήριες επιστολές που εστάλησαν στην Τζάκι Κένεντι, το 1963, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.


Από τις 200.000 επιστολές της συλλογής που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη Τζον. Φ Κένεντι, στη Βοστώνη, περισσότερες από 200 περιλαμβάνονται στο βιβλίο που εξέδωσε η Έλεν Φιτζπάτρικ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ, υπό τον τίτλο "Επιστολές στην Τζάκι: Συλλυπητήρια από ένα έθνος που πενθεί".
Η ιδέα για την υλοποίηση του βιβλίου γεννήθηκε, όπως αποκάλυψε η ίδια, κατά τη διάρκεια ερευνών της στη Βιβλιοθήκη Κένεντι για ένα άλλο βιβλίο. Θέλησε απλά να διακρίνει τις αντιδράσεις του αμερικανικού λαού στη δολοφονία Κένεντι.

«Διδάσκω αμερικανική ιστορία επί 30 συναπτά έτη. Ποτέ στη ζωή μου δεν βρέθηκα μπροστά σε κάτι τέτοιο. Ένιωθα σαν να υποχωρούσε το πάτωμα, σαν να έτρεμαν οι τοίχοι. Ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο "δυνατή" συλλογή, που να αποκαλύπτει πώς ένιωθαν οι καθημερινοί άνθρωποι για την κοινωνία, την πολιτική, τον πρόεδρό τους», εξομολογήθηκε.
«Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία για τη δολοφονία. Έχουμε ακούσει τόσα πράγματα από ειδικούς, έχουμε ακούσει για τις θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε ακούσει τις μαρτυρίες ανθρώπων που μετείχαν στην κυβέρνηση Κένεντι, αλλά εδώ πρόκειται για τις φωνές ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν ακουστεί, των απλών πολιτών», προσέθεσε.

Πηγή: www.cosmo.gr, Μαρίνα Κουτσούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου