Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μαθήματα Ελληνικών από τον Γ.Μπαμπινιώτη

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, από τους σημαντικούς έλληνες γλωσσολόγους, επιλέγει στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας - Απλά μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας» (εκδόσεις Καστανιώτη), να μιλήσει με απλά και κατανοητά κείμενα γραμμένα, όπως διευκρινίζει, «για τους εραστές της γλώσσας». Μέσα σε περίπου 220 σελίδες καταγράφονται σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα.
Ο στόχος δεν είναι άλλος από το «να μπορέσουμε να μιλήσουμε απλά για την ουσία και τη λειτουργία της γλώσσας, για τις αρετές και τις δυσκολίες, για τη μαγεία του κόσμου της γλώσσας, για τα κλειδιά που σου ανοίγουν τον κόσμο της έκφρασης, αλλά και για τον αγώνα, για "το έργο ζωής" (opus vitae), που είναι πράγματι η κατάκτηση της ίδιας της μητρικής μας γλώσσας».
Τα 63 σύντομα κείμενα αυτού του βιβλίου θέτουν διάφορα ερωτήματα και σχολιάζουν ποικίλα θέματα. Μεταξύ αυτών «Η γλώσσα ως καθολικό γνώρισμα του ανθρώπου», «Η αγωνία της έκφρασης», «Η διάσταση του χρόνου στη γλώσσα», «Ο πολιτισμός της γραφής», «Το λεξικό ως διανοητική απόλαυση», «Ο μορφολογικός πλούτος της Ελληνικής», «Η διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο» αλλά και κεφάλαια που αναλύουν τη σημασία των ρημάτων, των επιθέτων, των αντωνυμιών στη γλώσσα.
Στις τελευταίες σελίδες, μάλιστα, υπάρχουν και κείμενα αφιερωμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα με ξεχωριστή συμβολή στην εξέλιξη της γλώσσας. Ανάμεσά τους ο Νόαμ Τσόμσκι («Ο γλωσσολόγος- κοινωνικός αγωνιστής»), ο Φερντινάν Ντε Σοσίρ («Ο ιδρυτής της σύγχρονης γλωσσολογίας»), ο Γεώργιος Χατζιδάκις («Ο πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας»), ο Γιάννης Ψυχάρης για τη συμβολή του στη γλώσσα μας και ο Γεώργιος Κουρμούλης από τη λόγια παράδοση. *

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου