Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Απλήρωτες οι συνδρομές για τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Αν στον φάκελο εισερχομένων του uop e-mail σας βρίσκετε συνεχώς μηνύματα από την ομάδα του helpdesk, τα οποία σας ενημερώνουν για προβλήματα πρόσβασης σε διαδικτυακές βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, μην απορείτε..κι όμως δεν έχουν πληρωθεί οι σχετικές συνδρομές.

Μακριά από τις επιστημονικές εξελίξεις μένουν χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς εδώ και περίπου έναν μήνα δεν έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου στα διεθνή περιοδικά με ερευνητικό-επιστημονικό περιεχόμενο, επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές! Οι πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει ήδη τις διαμαρτυρίες τους για το ζήτημα, ενώ σήμερα θα συζητηθεί το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου, ύστερα από προσπάθειες της κυβέρνησης εντάχθηκαν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα επαναλειτουργήσουν από τον Μάρτιο. «Το ποσό που απαιτείται ετησίως ώστε να έχουν πρόσβαση τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα σε 12.500 επιστημονικά περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Παπάζογλου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα κονδύλια για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έως το τέλος του 2008 είχαν εξασφαλιστεί μέσω του τρίτου ΚΠΣ, ενώ το 2009 έγινε -ανεπιτυχώς- προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Υποσχέσεις
Την περσινή χρονιά, μάλιστα, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι δεν είχαν «μπλοκάρει» την είσοδο στα περιοδικά τους, επειδή είχαν λάβει υποσχέσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι θα πληρώσουν άμεσα τις συνδρομές.
«Κάποια στιγμή πρέπει να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το πρόγραμμα για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες», ανέφερε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης.
«Η πρόσβαση καθηγητών αλλά και φοιτητών σε ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά είναι καθοριστική, και αποτελεί παράθυρο προς τη γνώση, ειδικά για πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιφέρεια ή σε ΑΕΙ που δεν έχουν ικανοποιητική βιβλιογραφία σε τομείς αιχμής», προσέθεσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών.
 


Πηγή: Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, Μιχάλης Νιβολιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου