Κατά τα τέλη του Ιανουαρίου δημοσιεύσαμε ένα πλαίσιο δημοσκόπησης στο blog μας με θέμα "Πιστεύετε ότι το πτυχίο μας έχει κύρος;", εννοώντας φυσικά το πιστοποιητικό αποφοίτησης του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ψηφοφορία διήρκησε ακριβώς 40 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν για μία και μοναδική φορά έκαστος επιλέγοντας περισσότερες από μια επιλογές. Με την λήξη της δημοσκοπικής διαδικασίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2010, βρεθήκαμε απέναντι στα παρακάτω αποτελέσματα:
Πιστεύετε ότι το πτυχίο μας έχει κύρος;
+ Ναί, το πιστεύω με βεβαιότητα ( 28 % ) {ψήφισαν 13 άτομα}
+ Όχι, δεν το πιστεύω ( 8 % ) {ψήφισαν 4 άτομα}
+ Διατηρώ επιφυλάξεις ( 60 % ) {ψήφισαν 28 άτομα}
+ Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ ( 4 % ) {ψήφισαν 2 άτομα}
Τα αποτελέσματα αυτά τα αποστείλαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα αντιπροσωπευτικό ποσοστό των διδασκόντων του Τμήματος και συγκεκριμένα στις διευθύνσεις e-mail που παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στην κατηγορία "Ευρετήριο". Γνωστοποιήσαμε λοιπόν τα αποτελέσματα με το αίτημα ενός σύντομου σχολιασμού από όποιον εκ των διδασκόντων το επιθυμούσε. Απάντηση δεν λάβαμε. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτή η έλλειψη απόκρισης ήταν αποτέλεσμα ανενεργών e-mail διευθύνσεων, ώστε τα μηνύματά μας δεν έφτασαν ποτέ, ή αν υπήρξε κάποια απροθυμία απάντησης από πλευράς καθηγητών. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να αρκεστούμε στα γεγονότα που υπογραμμίζουν κυρίως την αγωνία, την ανασφάλεια και την επιφυλακτικότητα των συμφοιτητών σας όσον αφορά στο κύρος και την ισχύ του πτυχίου αυτού.
Θα ήταν επιθυμητά τα σχόλια σας, καθώς και η άποψη σας για τα αίτια υπεροχής της επιλογής αυτής (δηλ. "Διατηρώ επιφυλάξεις").
Λαμβάνοντας υπ' όψη το ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας που διέπει τη νέα γενιά, θεωρώ πως το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δεν αντικατοπτρίζει το αληθινό κύρος του πτυχίου, αλλά περισσότερο τις ψυχολογικές παραμέτρους που αναπόφευκτα επηρέασαν τους συμμετέχοντες. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι πως το κύρος του πτυχίου θα αποδειχτεί πιο ισχυρό απ' ό,τι τώρα εικάζεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/η μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε είναι όλα εκείνα τα "σκάνδαλα" προ των Πρυτανικών Εκλογών που τροφοδότησαν την αίσθηση αυτή της ανασφάλειας; Μήπως φταίει η γενικότερη αδυναμία επαγγελματικής αποκατάστασης που δημιουργεί την πεποίθηση ότι κάθε πτυχίο στερείται κύρους και ισχύος;
Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα. Ως φοιτήτρια του τμήματος πάντως και δη μετέχουσα του ανήσυχου αυτού αισθήματος μπροστά σε ένα μέλλον μάλλον επισφαλές, ευελπιστώ η νικήτρια απάντηση στο ερώτημα της δημοσκόπησης να μην οδηγεί "καρφί" στην αποθάρρυνση και την παθητικότητα.