Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σίτιση

Συνάδελφοι σας υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή αιτήσεων στην Γραμματεία του Τμήματος για δωρεάν σίτιση λήγει στις 3/10.
Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις προϋποθέσεις της δωρεάν σίτισης των φοιτητών καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων όπως επίσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.

 εκ του Δ.Σ.       

Αρχαίοι Έλληνες ήρωες στην Νέα Υόρκη

Η ανθρώπινη ανάγκη για την ύπαρξη ηρώων ως προτύπων είναι διαχρονική. Οι τέχνες αποτυπώνουν τις διαφορές ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους. Πώς καταγράφηκε αυτή η ανάγκη σε γλυπτά και αγγεία στην αρχαία Ελλάδα; Την απάντηση δίνει η έκθεση «Ηρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα», που θα φιλοξενηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 5 Οκτωβρίου και 3 Ιανουαρίου.

 

Περισσότερα από ενενήντα έργα της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (6ος - 1ος αι. π.Χ.), από συλλογές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, συνθέτουν αυτήν τη σημαντική έκθεση, η οποία οργανώθηκε από ξένα μουσεία και το θυγατρικό Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης (ΗΠΑ). Στον χώρο του τελευταίου, στην καρδιά του Μανχάταν, η έκθεση θα κάνει την τέταρτη και τελευταία παρουσίασή της, μετά το Walters Art Museum, το Frist Center for Visual Arts, του Νάσβιλ, και το San Diego Museum of Arts.
Ηρωες της Αρχαίας Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
Ιδού μερικά από τα έργα που δείχνουν πώς ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα: ένα χάλκινο κορινθιακό κράνος του 7ου - 5ου αι. π.Χ. (Walters Art Museum), ένας μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από την Τροία (τέλη 6ου αι. π.Χ., Royal Ontario Museum), ένας μελανόμορφος κρατήρας με την απόδραση του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου (περ. 430 π.Χ.), ένα χρυσό περιδέραιο με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (περ. 218-235 μ.Χ.) κ.ά.
Ηρακλής, Αχιλλέας, Οδυσσέας και Ελένη, είναι τέσσερις από τους πλέον θρυλικούς ήρωες που πρωταγωνιστούν στην πρώτη από τις τρεις ενότητες που διαρθρώνουν την έκθεση (επιμέλεια δρ Σαμπίν Αλμπερσμάιερ), «Ηρωες στον μύθο». Εδώ τα έργα απεικονίζουν στιγμές των κύκλων ζωής των τεσσάρων μορφών. Η δεύτερη ενότητα, «Ηρωες στη λατρεία», επεκτείνεται στην επιβίωση του ήρωα μετά θάνατον, φωτίζοντάς την με την πρακτική της λατρείας, ενώ η τρίτη ενότητα, «Ηρωες ως πρότυπα», εξετάζει το πώς οι αρχαίοι διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά τους στα πρότυπα των ηρώων.
Δ. Ρουμπούλα


Πηγή : Εφημερίδα "Ἐθνος"

Διαδικασία διανομής συγγραμμάτων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
      Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
      Τμήμα Φιλολογίας

Καλαμάτα,  27 Σεπτεμβρίου 2010

 ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2010-2011»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό Φ.1/76244/Β3 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ957/τεύχοςΒ/30-6-2010, η επιλογή και διανομή των συγγραμμάτων για το ακ. έτος 2010-11 σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΕΥΔΟΞΟΣ (www.eudoxus.gr).
Το Τμήμα μας έχει ήδη καταχωρίσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα συγγράμματα που θα διανέμονται στα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Από 4 Οκτωβρίου 2010 μέχρι και 21 Ιανουαρίου 2011 , οι φοιτητές μπορούν να εισέρχονται κατ’ ευθείαν στην ιστοσελίδα www.eudoxus.gr, για να δηλώνουν τα συγγράμματα της επιλογής τους, για τα μαθήματα που παρακολουθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Για την δήλωση αυτή είναι απαραίτητη η χρήση των κωδικών πρόσβασης (username / password), που διαθέτουν οι φοιτητές για τις κεντρικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Όσοι φοιτητές έχουν μη λειτουργικούς κωδικούς ή δεν έχουν καν λάβει κωδικούς πρόσβασης, πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία.(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-14:00)
Στην ιστοσελίδα www.eudoxus.gr μπορείτε επίσης να βρείτε όλα τα συγγράμματα που έχουν δηλωθεί από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και λεπτομερείς οδηγίες για την χρήση της νέας υπηρεσίας

Σε περίπτωση προβλήματος μπορείτε να απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Τμήματος ή στο Γραφείο Αρωγής χρηστών ΕΥΔΟΞΟΣ (helpdesk@eudoxus.gr  ή 801-11-13600 begin_of_the_skype_highlighting              801-11-13600      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              801-11-13600      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              801-11-13600      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              801-11-13600      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              801-11-13600      end_of_the_skype_highlighting)

                                                                                                         Από την Γραμματεία


Για περισσότερες πληροφορίες πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα www.eudoxus.gr 

Ανακοίνωση: Υποτροφίες για την ενίσχυση νεοεισαχθέντων άπορων μεσσήνιων φοιτητών

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ:
«ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΡΩΓΗΣ ΑΠΟΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»


Καλαμάτα, 29/9/2010

Προς: Τα Μ.Μ.Ε. Νομού Μεσσηνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα: «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» ανακοινώνεται ότι:
από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2010 κατατίθενται οι αιτήσεις για την παροχή Υποτροφιών συμφώνως με την παρακάτω Προκήρυξη :


1η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Το ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΡΩΓΗΣ ΑΠΟΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προκηρύσσει συμφώνως:
α) με το ΦΕΚ 113/B/29-1-2009,
β) με την υπ’ αριθμ.3/29-4-2010 Απόφαση του Δ. Σ.
για το Ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011 τις κάτωθι υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες προπτυχιακούς φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεως έχουν οι παρακάτω κατηγορίες φοιτητών:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄
Χορηγούνται τέσσερις (4) υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν σε ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πλην των Θεολογικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), οι οποίοι κατάγονται από τις επαρχίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και έως την εισαγωγή τους σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαμένουν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄
Χορηγούνται δύο (2) υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι οποίοι κατάγονται από τις επαρχίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και έως την εισαγωγή τους σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαμένουν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄
Χορηγούνται δύο (2) υποτροφίες ετησίως σε προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διαμένουν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας


Δικαιολογητικά:

1. Αίτηση (Να αναφέρονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος: Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Τηλέφωνα επικοινωνίας, να αναγράφεται ευκρινώς η Κατηγορία υποτροφίας την οποία αιτείται, καθώς και τα συνημμένα δικαιολογητικά που προσκομίζει ο αιτών ή η αιτούσα). Το πρότυπο της αιτήσεως χορηγείται από την Γραμματεία του Ταμείου.
2. Απολυτήριο Λυκείου (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο)
3. Ατομικό Δελτίο Επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο)
4. Βεβαίωση εγγραφής στο ΑΕΙ εισαγωγής.
5. α) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορείας του προηγουμένου οικονομικού έτους, που να φαίνεται το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα του αιτούντος, (Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ατομικό εισόδημα, τότε κατατίθεται Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν κατέθεσε ο αιτών φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος). και β) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) οικογενειακή και ατομική η οποία θα συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι είναι η τελευταία υποβληθείσα εις την οικεία Δ.Ο.Υ.
6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο θα προκύπτει: α) Η Ελληνική ιθαγένεια, β) η ηλικία (όχι μεγαλύτερη των τριάντα (30) ετών) και γ) Καταγωγή και μόνιμη κατοικία.
7. Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου ότι δεν λαμβάνει άλλη υποτροφία από άλλη πηγή.
8. Βεβαίωση από τον εφημέριο της ενορίας ότι ο δικαιούχος είναι κάτοικος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας κατά την ημερομηνία εισαγωγής του στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
9. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητος.
10. Κάθε άλλο δικαιολογητικό το οποίο κατά την κρίση του αιτούντος θα βοηθούσε στην καλυτέρα αξιολόγηση.

Ο δικαιούχος υπότροφος δύναται να συνεχίσει να λαμβάνει την υποτροφία έως την λήψη του πτυχίου του, σύμφωνα με τα απαιτούμενα εξάμηνα σπουδών του Τμήματος φοιτήσεώς του, εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Οι αιτήσεις κατατίθενται αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, καθημερινά από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 9:00-13:00 στην Γραμματεία του Ταμείου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας (Μητροπολίτου Μελετίου 13, ΤΚ 24.100, Καλαμάτα, τηλ. επικοινωνίας: 6937482151, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: taamfimm@yahoo.gr).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και κατά τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Παρασκευή 1-10-2010 και από ώρα 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.
Σάββατο 2-10-2010 και από ώρα 9 π.μ. έως 12 μ.μ.
Παρασκευή 8-10-2010 και από ώρα 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.
Σάββατο 9-10-2010 και από ώρα 9 π.μ. έως 12 μ.μ.


Εκ του Δ.Σ. του Ιδρύματος

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου 2010 κάντε κλικ εδώ

Θα παρατηρήσετε πως κάποια μαθήματα λείπουν από το πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ως εκ τούτου κάποια μαθήματα δεν θα διδάσκονται από την αρχή του εξαμήνου. Αναμένουμε ανακοινώσεις σχετικές με την επίλυση του προβλήματος κατά την επομένη εβδομάδα.

Ανανέωσεις εγγραφών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Οι δηλώσεις μαθημάτων για όλα τα έτη (Α,Β,Γ,Δ  και Επί Πτυχίω) θα γίνονται από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου  έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Οι ανανεώσεις εγγραφών (τρίπτυχο) για τα έτη Β,Γ,Δ και Επί Πτυχίω θα γίνονται από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου  έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Η εφαρμογή δηλώσεων Συγγραμμάτων θα είναι διαθέσιμη από 4 Οκτωβρίου!
(www.eudoxos.gr)

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Έναρξη μαθημάτων

Από τη γραμματεία της σχολής ανακοινώθηκε πώς η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα είναι η Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.



Καλό ακαδημαϊκό έτος!

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Πετούν έξω από τις εστίες φοιτητές του ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους !

Πετά έξω από τα δωμάτιά τους 4 σπουδαστές επειδή δεν έχουν να πληρώσουν
Σε κινητοποίηση σήμερα, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
Στο δρόμο πετά τέσσερις σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας η Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος και τους καλεί να παραδώσουν τα δωμάτια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο που έχει επιβληθεί και είναι στα 45 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, η Εστία τους ζητά να καταβάλουν προκαταβολικά το ενοίκιο για τέσσερις μήνες.

Η απόφαση αυτή της Εστίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους σπουδαστές, τους οποίους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί να προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Εστίας στις 10 το πρωί.
Το πρόβλημα με τη φοιτητική εστία θα είναι εκρηκτικό το επόμενο διάστημα, με την είσοδο και των πρωτοετών σπουδαστών καθώς υπάρχουν μόλις 250 κλίνες για 4.000 περίπου σπουδαστές, δηλαδή αναλογία 1 κλίνη για 16 σπουδαστές!
Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της εφορίας της Εστίας να διώξει 4 σπουδαστές οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το απαράδεκτο "νοίκι", όταν οι συγκεκριμένοι σπουδαστές είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και παιδιά απολυμένων. Το σύνολο των σπουδαστών που ζουν στην Εστία είναι παιδιά που προέρχονται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα.
Είναι πρόκληση να πετάνε στο δρόμο σπουδαστές από την Εστία, όταν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης απελευθερώνουν τις απολύσεις, κόβουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Παράλληλα, οι φοροελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις των 25 δισ. στο κεφάλαιο συνεχίζουν.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους της Καλαμάτας, όλους τους γονείς, τους φοιτητές και τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σε κοινή συστράτευση ώστε:
  • Να μην πεταχτεί κανένα παιδί της εργατικής τάξης έξω από την Εστία.
  • Να χτιστούν και άλλες Εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών. Μέχρι τότε να προχωρήσουν σε επίταξη ξενοδοχείων της Καλαμάτας. Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα!
  • Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους».
Από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" (φύλλο 17.09.2010)

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Μικροί ταξιδιώτες στη θάλασσα μιας άλλης εποχής



Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου,στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, νήπια και παιδιά του δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν δια θαλάσσης στο ναυτικό κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα καταφέρουν να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των πλοίων της αρχαίας Ελλάδας, τη ναυτική ζωή της καθώς και τους λόγους για τους οποίους αναπτύχθηκε η ναυτιλία στο ελληνικό χώρο. Αυτή η συναρπαστική βουτιά στο βυθό της αρχαιότητας, θα επιτευχθεί μέσω παιχνιδιών και της άμεσης συμμετοχής και δημιουργίας των μικρών "ταξιδιωτών".

Σημειώνεται επίσης ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρόκειται να διοργανώσει μέσα στο χρόνο και άλλες Κυριακές διαδραστικής μάθησης για μαθητές.

Για πληροφορίες συμμετοχής πατήστε εδώ
Πηγή: enet.gr

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Δωρεάν Σίτιση

Στη διάθεση των φοιτητών είναι πλέον η Γραμματεία προς κατάθεση αιτήσεων για δωρεάν σίτιση. Σε γενικές γραμμές δικαιούχοι της σχετικής κάρτας σίτισης είναι οι φοιτητές με οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μπορεί κανείς να σιτίζεται, αν και μη δικαιούχος, στη Λέσχη Σίτισης της Σχολής δια του αντιτίμου των 3.5 ευρώ.
Κατεβάστε την σχετική ανακοίνωση εδώ

Βρέθηκε πλοίο της κλασικής περιόδου

Περισσότερο φως αναφορικά με τη ναυτική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εμπόριο με το Αιγαίο κατά την κλασσική αρχαιότητα, έριξε η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο αρχαίου εμπορικού σκάφους στα ανοικτά του Μαζωτού, κοντά στη Λάρνακα, σε βάθος 45 μέτρων.Το εμπορικό πλοίο των ύστερων κλασικών χρόνων, ήταν φορτωμένο από άκρη σε άκρη με εκατοντάδες αμφορείς, που περιείχαν κρασί, κυρίως από τη Χίο, αλλά και από άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.Το σημαντικό με το ναυάγιο αυτό είναι ότι οι αμφορείς δεν σκορπίστηκαν, αλλά έμειναν όπως ακριβώς ήταν φορτωμένοι στο κατάστρωμα, μετά τη βύθιση του σκάφους.Μετά τη φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση του χώρου του ναυαγίου, οι αμφορείς και άλλα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Λάρνακας, όπου θα γίνει συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.Εκτός από τους αμφορείς, βρέθηκαν δύο μολύβδινες ράβδοι με υπολείμματα ξύλου, οι οποίες αποτελούσαν τμήμα μίας από τις άγκυρες του πλοίου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής των ναυτικών της αρχαιότητας παρουσιάζει το πλήθος ελαιοπυρήνων, που βρέθηκαν στο σκάφος, αφού πρόκειται πιθανότατα για τις προμήθειες τροφής του πληρώματος.Έως τώρα δεν έχει επιχειρηθεί να εξακριβωθεί κατά πόσο έχει διατηρηθεί και σε ποιο βαθμό το ξύλινο σκαρί. Η έρευνα στο ναυάγιο πραγματοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Πηγή: pathfinder.news.

Φιλόλογος καθηγήτρια που καταγγέλθηκε για «Θώπευση των οπισθίων 15χρονου μαθητή κ.α» τιμωρήθηκε με επίπληξη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Εναντίον της εγκαλούμενης που ήταν φιλόλογος σε Λύκειο και σήμερα Λέκτορας του Τμήματος.. του Πανεπιστημίου... ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή από τον , Πρύτανη του Πανεπιστημίου επειδή ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Λύκειο ..., φέρεται να διέπραξε τα ακόλουθα:
1. «......Θώπευση των οπισθίων του μαθητή .......... και αναφορά της σε αυτό, ενώπιον των μαθητών,

 εκθειάζοντας εκείνο το σημείο του σώματός του.
2. Ασπασμός ενώπιον των μαθητών στην Τάξη .......... στον μαθητή. Σκηνή ζηλοτυπίας, απόγευμα στο Σχολείο, όπου ανέφερε ότι: «δε θέλω να κοιτάει άλλες ο Γιώργος ΜΟΥ».
3. Θωπεία στο κεφάλι ενώπιον συμμαθήτριας και ερώτηση: «δεν είναι όμορφος ο Γιώργος ΜΟΥ».
4. Συνεχής αναζήτηση του παιδιού, είτε στο κινητό του, αφού κατείχε τον αριθμό, αλλά και μέσω συμμαθητών, που έστελνε να τον βρουν σε αίθουσες ηλεκτρονικών, εκτός Σχολείου, οσάκις απουσίαζε.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Federico Garcia Lorca για το Φθινόπωρο

Θα άφηνα σ' αυτό το βιβλίο
την ψυχή μου όλη.
Αυτό το βιβλίο που είδε
μαζί μου τοπία
και έζησε άγιες ώρες.

Τί κρίμα που τα βιβλία
ενώ μας γεμίζουν τα χέρια
με τριαντάφυλλα κι αστέρια
να περνούν αργά!

Τί θλίψη τόσο βαθιά
να κοιτάς τα τέμπλα
των βασάνων και των πόνων
που αντέχει μια καρδιά!

Βλέπεις να περνούν τα φαντάσματα
των ζωών που χάθηκαν
βλέπεις τον άνθρωπο γυμνό
σαν Πήγασο χωρίς φτερά,

Βλέπεις τη ζωή και το θάνατο,
τη σύνθεση του κόσμου,
που σε βαθείς χώρους
κοιτάζονται κι αγκαλιάζονται.

Ένα βιβλίο με ποιήματα
είναι φθινόπωρο νεκρό.
Οι στίχοι είναι τα μαύρα
φύλλα σε άσπρα χώματα.

Και η φωνή που τους διαβάζει
είναι η πνοή τ' ανέμου
που τους μπήγει στα στήθη
-νοσταλγίας αποστάσεις-

Ο ποιητής είναι ένα δέντρο
με καρπούς από θλίψη
και με μαραμένα φύλλα
που κλαίνε ό,τι αγαπάει.

Ο ποιητής είναι το μέντιουμ
της ίδιας της Φύσης
που εξηγεί το μεγαλείο της
μέσα απ' τις λέξεις.

Ο ποιητής κατανοεί
όλα τα ανεξήγητα
και τα πράγματα που μισούνται
αυτός, φίλους τα αποκαλεί.

Στα βιβλία των στίχων,
ανάμεσα σε τριαντάφυλλα από αίμα,
περνούν θλιμμένα
και αιώνια καραβάνια

που έκαναν τον ποιητή
όταν κλαίνε τα βράδια,
να κυκλώνεται και να ζώνεται
από τα φαντάσματά του.

Η ποίηση είναι πίκρα,
ουράνιο μέλι που ρέει
από μια αόρατη κυψέλη
που φτιάχνουν οι ψυχές.

Η ποίηση είναι το αδύνατο
που γίνεται δυνατό. Άρπα
που έχει για χορδές
καρδιές φλόγες.

Η ποίηση είναι η ζωή
που διασχίζουμε με αγωνία
περιμένοντας αυτόν που θα πάρει
τη βάρκα μας χωρίς κατεύθυνση.

Βιβλία με γλυκούς στίχους
είναι αστέρια που περνούν
από τη βουβή σιωπή
στο βασίλειο του Τίποτα,
γράφοντας στον ουρανό
τις ασημένιες στροφές τους.

Ω! τί πληγές τόσο βαθιές
που ποτέ δε θεραπεύτηκαν
οι πονεμένες φωνές
των ποιητών που τραγουδούν!

Θα άφηνα σ' αυτό το βιβλίο
την ψυχή μου όλη....

Federico García Lorca
Μετ. Μαριάννα Τζανάκη

Λόγια φθινοπώρου...


Το Φθινόπωρο πήρε την ονομασία του από την ίδια την επίδραση των καιρικών αλλαγών στην ετήσια σοδειά. Είναι, λοιπόν, η εποχή οπότε φθίνει η παραγωγή της οπώρας (οπώρα =καρπός) . Παρακάτω σας παραθέτω σύντομα λόγια αναφορικά με την συγκινησιακή εποχή της μελαγχολίας και των αλλαγών διατυπωμένα από γνωστές φυσιογνωμίες του πνεύματος.


Τὸ φθινόπωρο εἶναι ὁ πιὸ ἐμπνευσμένος κὶτς ζωγράφος. (Παναγιώτης Κονδύλης)

Οι γυναίκες μόνο όταν φθάσουν στο φθινόπωρο του βίου τους γνωρίζουν πώς να κάνουν τους άντρες ευτυχισμένους. (Ονόρε ντε Μπαλζάκ)


Υπέροχο φθινόπωρο! Αν ήμουν πουλί θα πετούσα γύρω από τη γη ψάχνοντας για διαδοχικά φθινόπωρα. (Τ.Σ. Έλλιοτ)



Το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι. (Αλμπερ Καμύ)









Παρουσιάσεις βιβλίων στο Μεταίχμιο (Σεπτέμβρης 2010)

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Κώστας Βαξεβάνης υπογράφει το νέο του μυθιστόρημα Ο άνθρωπος του Τείχους.
Αθήνα, 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στο περίπτερο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (αρ. 86-88-90), από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σφακιανάκη Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία!, Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν αποτελεσματικά.
Αθήνα, βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24), στις 7:00 μ.μ.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Σιδέρη Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι!
Μαρούσι, βιβλιοπωλείο ΦΛΩΡΑΣ (Μιλτιάδου 16), στις 7:00 μ.μ.

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σφακιανάκη Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία! Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν αποτελεσματικά.
Ν. Βουτζάς Αττικής, βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (26ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος), στις 7:30 μ.μ.



Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή το βιβλίο της Λώρης Κέζα Η Κική και η Φωφώ.
Αθήνα, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), στις 12:30 το μεσημέρι.

Tolkien και Dickens μαζί στην συγγραφή παραμυθιού

Ο εγγονός του JRR Tolkien και ο δισέγγονος του Charles Dickens ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα συνεργαστούν για να αναδημιουργήσουν το ξεχασμένο παραμύθι “Η κόκκινη ευχή” της Florence Bone που γράφτηκε για πρώτη φορά το 1923.

Η ιστορία δύο παιδιών που χρησιμοποιούν το μαγικό αντικείμενο “ευχών” ενός κακού μάγου για να σώσουν την κοιλάδα όπου μένουν, ξαναγράφτηκε  από τον ποιητή Michael Tolkien, ενώ την αφήγηση κάνει ο ηθοποιός Gerald Dickens.
Μάλιστα, η συνεργασία αυτή ήταν επιλογή του εγγονού του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, καθώς ο Dickens έχει αφιερώσει την καριέρα του ως ηθοποιού, ηχογραφώντας τα παραμύθια του προπάππου του και διηγώντας τα σε παιδιά.
“Έχει απίστευτη γκάμα εκφραστικότητας στην φωνή, την οποία μπορεί να τη χρωματίσει τόσο έντεχνα που σε μαγνητίζει και ξεχνάς πόση ώρα ακούς το παραμύθι”, λέει γεμάτος ενθουσιασμό ο Tolkien για τον Dickens.
Όμως, παρά το γεγονός πως οι παππούδες τους ήταν δύο από τους σημαντικότερους λογοτέχνες στην ιστορία, δεν κατάφεραν να βρούν εκδότη.
Γι' αυτό και οι δύο τους αποφάσισαν να εκδώσουν μόνοι τους το παραμύθι, ελπίζοντας πως θα βρει τουλάχιστον ανταπόκριση από όσους αναζητούν κάτι μακριά από την εμπορικότητα των ημερών.

Πηγή: cosmo.gr

Όχι στο κλείσιμο μονοθέσιων σχολικών μονάδων

Η Δημιουργική Ομάδα Φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καταδικάζει σφόδρα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης  να βάλει λουκέτο σε περισσότερες από 60 μονοθέσιες σχολικές μονάδες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει κάθε εκπαιδευτικό εφόδιο στους πολίτες της. Η απαξίωση των μαθητών της επαρχίας και η απάθεια απέναντι στην ανάγκη τους για μόρφωση δεν συνάδουν και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να συνάδουν με το κρατικό πνεύμα της παροχής παιδείας. Ακόμη και δέκα μαθητές να παραμένουν σε παραμεθόριους περιοχές της χώρας ΠΡΕΠΕΙ να μπορούν να λάβουν όσα το ελληνικό σχολείο ευαγγελίζεται ότι παρέχει χωρίς καθημερινές εξουθενωτικές μετακινήσεις και υπέρογκα έξοδα. Δηλώνουμε δε ότι αισθανόμαστε κάθε ντροπή γι'αυτό το "Σύστημα" που δεν συνδράμει παρά στον σκοταδισμό, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση. Αν βέβαια δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για τη λειτουργία των μονοθέσιων σχολείων, προτείνουμε την "απόλυση" υπουργών, υφυπουργών και πάσης φύσεως περιττών για την ορθή διακυβέρνηση θέσεων. Εν τέλει, φθάσαμε να δυσανασχετούμε στο άκουσμα της λέξης "δημοκρατία".

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγή Ημερομηνίας Εξέτασης Μαθήματος

Ανακοινώνεται ότι η εξέταση του μαθήματος Ψυχολογία Εφήβων και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του (Ζ΄εξαμήνου- μάθημα επιλογής), με διδάσκοντα τον κ. Τσέργα θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:οο- 12:00, στην αίθουσα Γεωργακά και όχι στις 08- 09-2010, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Περιοδική έκθεση "Μύρτις : Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν"

13 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2010 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ. Πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά του οδοντιάτρου – ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και, μέσω αυτού, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

πηγή : ιστοσελίδα ΕΚΠΑ

Εγγραφές πρωτοετών


Από την Γραμματεία των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και στο Τμήμα Φιλολογίας για το Ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011, θα πραγματοποιηθούν ως ακολούθως:

Ø  Για το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών,   ώρα 10.00 π.μ.-11.00 π.μ. τις ημέρες:
·         13-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         15-09-2010, ημέρα Τετάρτη
·         17-09-2010, ημέρα Παρασκευή
·         20-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         22-09-2010, ημέρα Τετάρτη
·         24-09-2010, ημέρα Παρασκευή
·         27-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         29-09-2010, ημέρα Τετάρτη


Ø  Για το Τμήμα Φιλολογίας, ώρα 12:00 π.μ. – 13:00 μ.μ, τις ημέρες:
·         13-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         15-09-2010, ημέρα Τετάρτη
·         17-09-2010, ημέρα Παρασκευή
·         20-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         22-09-2010, ημέρα Τετάρτη
·         24-09-2010, ημέρα Παρασκευή
·         27-09-2010, ημέρα Δευτέρα
·         29-09-2010, ημέρα Τετάρτη

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στο Κτήριο Διοίκησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. (Παλαιό Στρατόπεδο- Ανατολικό Κέντρο, Καλαμάτα).


Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στην γραμματεία του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

·        Αίτηση εγγραφής (χορηγείται από το Τμήμα)
·        Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλου απόλυσης
·         Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βεβαίωσης πρόσβασης
·        Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
·         Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
·        Ατομικό στατιστικό δελτίο φοιτητή (χορηγείται από το Τμήμα)
·         Αίτηση χορήγησης λογαριασμού πρόσβασης στους πόρους και τις υπηρεσίες Επικοινωνιών και πληροφορικής ( χορηγείται από το Τμήμα)
·         Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
·         Αποφοιτήριο (εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο τμήμα)


Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.


Μέσα στις ίδιες προθεσμίες υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή:
- Οι απόφοιτοι λυκείου οι οποίοι, διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρέπει να προσκομίσουν: α) Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων αντίστοιχα,  και β) Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο  Λύκειο οι υποψήφιοι.
- Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες. Όσοι δεν εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους.

                                   

            Από την Γραμματεία