Σάββατο 29 Μαΐου 2010

UOP Airfestival στην Τρίπολη

Ένα ξεχωριστό μουσικό (και όχι μόνο) Φεστιβάλ με χρώμα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχεδιάζεται
και διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Ιουνίου στις 7μ.μ., στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών &
Τεχνολογίας στην Τρίπολη.

Σ' αυτό το μουσικό γεγονός θα συμμετάσχουν φοιτητικά και μαθητικά συγκροτήματα κυρίως από
Τρίπολη, αλλά και από άλλες πόλεις. Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει party με dj sets. Επίσης,
στο χώρο θα υπάρχουν φαγώσιμα, ποτά και άλλα events.

Η παρουσία των φοιτητών όλων των τμημάτων και των σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
κρίνεται αναγκαία, καθώς το μουσικό αυτό γεγονός αποσκοπεί σε μια ετήσια συνεύρεση και
επικοινωνία όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανεξαρτήτου πόλης φοίτησης.
Ελπίζουμε πως και η τοπική κοινωνία της Τρίπολης αλλά και η Περιφέρεια θα δώσει δυναμικά το
παρόν στην εκδήλωση, στηρίζοντας όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και το Πανεπιστήμιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το blog του Φεστιβάλ στη διεύθυνση:
http://uopairfest.blogspot.com/

Υποχρεωτικά συγγράμματα: ποιά δικαιούμαι;

Επειδή τα υποχρεωτικά συγγράμματα δεν αναγράφονται στη λίστα που κρατάς ανα χείρας & επειδή πηγαίνεις στα βιβλιοπωλεία και ρωτάς, αλλά κανείς δεν κάθεται να ψάξει, σου παραθέτουμε την λίστα των υποχρεωτικών συγγραμμάτων. Δεν έχεις παρά να ψάξεις τα συγγράμματα που αντιστοιχούν στο εξάμηνο σου κάνοντας ένα κλικ εδώ

Διανομή συγγραμμάτων

Μπορείτε ακόμη να παίρνετε τα συγγράμματα που δικαιούστε από το βιβλιοπωλείο του κου. Λύγουρη και από αυτό της κας. Δημοπούλου. Κατά σχεδόν παράδοξο τρόπο, ο κος. Λύγουρης δέχεται καθημερινά τους φοιτητές, ενώ η κα. Δημοπούλου μας δέχεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή 18.00-21-00 και κάθε Σάββατο πρωί στο υπόγειο του καταστήματος (?). Τα σχόλια δικά σας, εμένα μου λείπουν ακόμη κάποια στερεότυπα. :Ρ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Με κουράσατε....



Κουράστηκα! Κουράστηκα να αντικρίζω καθημερινά αφίσες, αφίσες πράσινες, μπλέ ή κόκκινες. Χάρτινες αφίσες που υψώνονται προκλητικά πάνω στα δέντρα, με σκοπό να γίνουν ένα με αυτά και εν τέλει να τα καταβροχθίσουν. Αφίσες.....αφίσες που ντύνουν τις καγκελόπορτες από κάτω μέχρι πάνω, στήνοντας ένα τεράστιο τρίχρωμο φράγμα που μου απαγορεύει να δω τι ύπάρχει πέρα από αυτό. Αφίσες παντού, δεξία, αριστερά, στο κέντρο,παντού,παντού,παντού. Το οπτικό μου πεδίο όλο και στενεύει. Σιγά σιγά θα
τυλίξουν κι εμένα και θα χαθώ για πάντα μέσα τους,για πάντα...
Μα δε κουράστηκαν μόνο τα μάτια μου στη θέαση αυτή της δικτατορίας της αφίσας,έχουν κουραστεί και τα αυτιά μου.Ναι, τα νιώθω να βουίζουν, να γαργαλιούνται ενοχλητικά από τον χορό και τον αλαλαγμό χιλιάδων μελισσών,κηφήνων. Κατα διαβολική σύμπτωση έχουν και αυτές τις αποχρώσεις που έχουν κι οι αφισες-είναι μπλέ, κόκκινες και πράσσινες.Καθεμιά τους κάνει διαφορετικό χορό και βούισμα-διαφορετικό μα εξίσου ανυπόφορο, δυσφάσταχτο. Μέχρι που έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Εκείνο το ψευτουπεύθυνο θα με πιστό συνόδό του,το για το καλό σου... ,το πάντα έτοιμο για θυσία στο βωμό του ψέματος ,της υποκρισίας και του προσωπικού συμφέροντος. Θα Θα Θα -για το καλό σου ...για το καλό σου...όλα αυτά στροβίλίζονται γύρω μου...με κουράσατε! Φύγετε...φύγετε...!

Μα κάτι ξαφνικά τα διώχνει όλα αυτά, μία σπίθα.Μία σπίθα που φέρει το όνομα αυτοσεβασμός. Ναι κυρίες μέλισσες στέκομαι απεναντί σας μόνη μου, με μόνο σύμμαχο εμένα. Δεν έχω ανάγκη το μέλι σας μα ούτε και το χορό σας.....κι όλα αυτά γιατί είμαι ελεύθερη. Δεν έχω ανάγκη να τυλιχτώ με κανένα από τα χρώματά σας για να προστατευθώ.Δεν έχω ανάγκη να κρύψω τις αδυναμίες μου κάτω από πράσσινα, κόκκινα η μπλέ κοστούμια. Τολμάω και μιλάω με λόγια καθαρά και κρυστάλλινα, ακόμα και αν με πονάει η αλήθεια που φαίνεται να λάμπει από κάτω τους. Δεν έχω ανάγκη καμία από τις μπογιές σας για να γράψω στο πανό ελευθερία. Δεν έχω ανάγκη τις φωνές σας για να φωνάξω δικαιοσύνη. Είμαι ελεύθερη...Με κουράσατε! Φύγετε! Φύγετε!

"Ο κατασκευαστής δεν μπορεί να είναι ούτε ο μόνος, ούτε ο καλύτερος κριτής του έργου του" (Αριστοτέλης)



Εμείς,η ομάδα τούτη, αγαπήσαμε ἐνα σωρό πράγματα που δεν υπάρχουν πια. Είναι το ίδιο συναίσθημα που με καταβάλει, όταν βλέπω κάποιο παλιό ροζ χαμόσπιτο με ασβεστωμένο πλατύσκαλο στη γειτονιά μου να γκρεμίζεται για να αντικατασταθεί από κάποια αφύσικη πολυκατοικία μέχρι τα σπίτια στην συνοικία να 'ναι όλα ίδια σαν κακές φωτοτυπίες.

Ξέρω, είναι μια εγωκεντρική δήλωση.

Πάντως αγαπάμε πράγματα όπως τα ανέγγιχτα δέντρα, την ανιδιοτέλεια των κοινωνικών ιδέων, τα ξάστερα λόγια, την ανταλλαγή των σκέψεων, τα υγιή λάθη, την ανθρώπινη συντροφικότητα στη πορεία προς τη πρόοδο. Σήμερα, όλα αυτά μοιάζουν χαλάσματα ενός κόσμου που κάποτε ονειρευτήκαμε. Ενός μέλλοντος που απεδείχθη ουτοπία δίχως πραγματοποιήσιμη εκδοχή. Περπατάμε στις πλάκες του προαυλίου της σχολής ακριβώς πάνω στα χωρίσματα σαν εισβολείς και σαν προδομένοι. Υπάρχουν λόγια που ξέρουν να κρύβουν καλά κι υπάρχουν πράξεις όπου η αλήθεια βρίθει. Δεν είμαστε όμως αφυπνιστές. Είμαστε άνθρωποι και πολίτες που θεωρήσαμε την απουσία ανιδιοτελούς ιδεολογίας στα 20 ανήθικη. Είμαστε κάποιοι που οραματιστήκαμε μια προσέγγιση επιστήμης, δυο λόγια καθαρά και σαφή, μια ενότητα πολύβουη και διεκδικητική-θα μου πείς: φθηνές πολυτέλειες...

Κι αν γράφω τώρα αυτά που δεν αφορούν κανέναν σας και που σε τίποτε δεν συνάδουν με την ενημέρωση, φταίει η ελπίδα πως κάποιος εκεί θα αντιληφθεί την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στο εγώ που γράφει και στο εγώ που λαχταρά κάποια μάχη, όχι για να κερδίσει, αλλά για να πράξει επιτέλους χωρίς υποκλίσεις μπροστά σε αγάλματα νεο-καισάρων...

Προσωπική μου επιθυμία είναι η βραχυπρόθεσμη μεν, ολότελα αφοσιωμένη δε προσήλωση σε θέματα φιλολογίας και πολιτισμού. Ώσπου να επανέλθει η πολιτική πίστη όλων εμάς που κατηγορήθηκαμε άλλοτε για παραπληροφόρηση κι άλλοτε τάχα για προπαγάνδες.


Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση σε όσους φρόντισαν για τις 4950 περίπου θεάσεις του μπλόγκ μας (έχουμε φροντίσει ώστε οι δικές μας να μην καταμετρώνται).
Συνεχίστε να επικοινωνείτε μαζί μας για ο,τιδηποτε θεωρείτε σημαντικό.

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών

Σας ενημερώνουμε πως οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.Για την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος είναι απαραίτητη η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και πάσου ή τριπτύχου.


Για την ενημέρωση να ευχαριστήσουμε τη συνάδελφο Α.Κ.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εκλογές ΣΥ.ΜΕ.Φ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2010 ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΣΤΟΝ 5ο ΟΡΟΦΟ (ΑΘΗΝΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 08.00ΠΜ ΕΩΣ 15.00ΜΜ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ:
ΜΕΣΩ E-MAIL ΣΤΟ symef@yahoo.gr
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 6977468361 ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

* ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ

Ο Κεμάλ του Γκάτσου και του Χατζηδάκι, πάντα τόσο επίκαιρα αδικημένος..



{Ακούστε τώρα την ιστορία του Κεμάλ
ενός νεαρού πρίγκηπα της Ανατολής,
απόγονου του Σεβάχ του Θαλασσινού
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο
αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ
και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων}

Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά κι έναν καιρό
 ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό.
Στη Μοσούλη, τη Βασόρα, στη παλιά τη χουρμαδιά
πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά

Κι ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική
αγροικάει το μοιρολόι και τραβάει κάτα εκεί.
Τον κοιτάν' οι βεδουίνοι με ματιά λυπητερή
κι όρκο στον Αλλάχ τους δίνει πως θ' αλλάξουν οι καιροί.

Σαν ακούσαν οι αρχόντοι του παιδιού την αφοβιά,
ξεκινάν' με λύκου δόντι και με λιονταριού προβιά.
Απ' τον Τίγρη στον Ευφράτη και απ' τη γη στον ουρανό
κυνηγάν τον αποστάτη να τον πιάσουν ζωντανό.

Πέφτουν πάνω του τα στίφη σαν ακράτητα σκυλιά
και τον πάνε στον χαλίφη να του βάλει τη θηλιά.
Μαύρο μέλι, μάυρο γάλα ήπιε εκείνο το πρωί
πριν αφήσει στη κρεμάλα τη στερνή του τη πνοή.

Με δυο γέρικες καμήλες, μ'ένα κόκκινο φαρί
στου παράδεισου τις πύλες ο προφήτης καρτερεί.
Πάνε τώρα χέρι-χέρι κι είναι γύρω συννεφιά,
μα της Δάμασκου τ' αστέρι τους κρατούσε συντροφιά.

Σ' έναν μήνα, σ' έναν χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ
που απ' τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ:
"Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί".

Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θ' αλλάξει ποτέ, καληνύχτα.


Σύμφωνα με αφήγηση του Μάνου Χατζιδάκι η ιστορία του τραγουδιού έχει ως εξής: "Στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του ΄68, συνάντησα ένα νέο παιδί είκοσι χρονών που το λέγανε Κεμάλ. Μου τον γνωρίσανε. Τί μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι, σκέφθηκα. Είχε φύγει απ΄ τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάζομαι, ήθελε να χαθεί μέσ΄ στην Αμερική. Του το είπα. Χαμογέλασε.
-Δέχεστε να σας ξεναγήσω;
Αρνήθηκε ευγενικά. Προτιμούσε μόνος.
Κι έτσι σαν γύρισα στο σπίτι μου τον έκανα τραγούδι, μουσική.
Ο Γκάτσος εκ των υστέρων, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε Άραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. Κάτι σαν μια ταινία του ΄Ερολ Φλυν του ΄35.
Η Πελοπόννησος (καταγωγή του Γκάτσου), από τη φύση της αδυνατεί να κατανοήσει την αμαρτωλή ιδιότητα των μουσουλμάνων Τούρκων, που μοιάζουν σαν ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω απ΄ τον Έβρο, ή σαν χαμένα και περήφανα σκυλιά.
Το μόνο που αφήσαμε ανέπαφο στα ελληνικά είναι εκείνο το «Καληνύχτα Κεμάλ». Είτε πρίγκιπας Άραψ είτε μωαμεθανός νεαρός της Νέας Υόρκης, του οφείλουμε μια «καληνύχτα» τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήσυχα τη νύχτα. Χωρίς τύψεις, χωρίς άχρηστους πόθους κι επιθυμίες. Κατά πως πρέπει σ΄ Έλληνες, απέναντι σ΄ ένα νεαρό μωαμεθανό- όπως θα έλεγεν κι ο φίλος μας ο ποιητής ο Καβάφης."

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, από την 26η ΕΒΑ και ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, σήμερα 17/5/10 και τις ώρες 5:30- 6:30 μ.μ. και 7-8 μ.μ αλλά και αύριο 18/5/10 στις 6:30-7:30 μ.μ.
(Το μουσείο εδρεύει στην οδό Παπάζογλου 6, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας-τηλ. 27210 63100)

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Greeklish: κίνδυνος ή υπερβολές;

Δεν πηγαίνει πολύς καιρός από τότε που σαράντα ειδήμονες επί της ελληνικής υπέγραψαν την "Διακήρυξη για την ελληνική γλώσσα" επισημαίνοντας τον κίνδυνο ημιμάθειας και νοηματικής ισοπέδωσης που επιφέρει στη μακρόχρονη χρήση της η εφαρμογή των greeklish.

Τί είναι όμως τα greeklish? 
Πρόκειται για μια απλούστευση της γραφής της ελληνικής, η οποία εκφράζεται μέσω λατινικών φθογγικών συμβόλων και αποτυπώνει μονάχα μια φωνολογική πτυχή της γλώσσας.
Για παράδειγμα:  ελλ. Η μικρή κοπέλα γελούσε δυνατά,  greekl. i mikri kopela geluse dinata


Τέτοιες λεπτές διαφοροποιήσεις μοιάζουν ελάσσονος σημασίας, η άποψη αυτή όμως είναι δυστυχώς μονάχα φαινομενική, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη η σκοπιμότητα της γραμματικής σύστασης της γλώσσης, πράγμα που είναι πιθανό να αγνοείται από τους νεαρούς χρήστες greeklish. Για παράδειγμα ας λάβουμε υπόψιν τον φθόγγο i με τον οποίο φωνολογικά μπορεί να αποτυπωθεί το θηλυκό άρθρο ενικού αριθμού, το θηλυκό και το αρσενικό άρθρο πληθυντικού αριθμού, ο ομόηχος διαζευκτικός σύνδεσμος, ο εισαγωγικός σύνδεσμος υποθετικής προτάσεως είτε κάποιο επιφώνημα. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τόσο την γνώση της γλώσσας την οποία ομιλούμε, όσο και την ορθογραφία της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν με κάθε σοβαρότητα η πολυπλοκότητα της ελληνικής όχι ως άρειας γλώσσης, ούτε με κριτήρια εθνικιστικά, αλλά ως γλώσσας που γέννησε εν μέρει (ας μην ξεχνάμε το παραδεδεγμένο ως αρχαιότερο λογοτεχνικό έργο ασσυρο-βαβυλωνιακό "'έπος του Γκιλγκαμές", 3000 π.Χ.) και καθόρισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Σκοπός της αποφυγής της χρήσης greeklish δεν είναι η διαιώνιση κάποιου πατριωτισμού, αλλά η διατήρηση της ορθής χρήσης της γλώσσας. Όταν οι φθόγγοι κρύβουν τέτοια νοήματα, ακόμη και προφοράς ή ποσότητας, δεν είναι ωφέλιμο να "παίζουμε με τις λέξεις".


Ποιά λύση προτείνουμε για μια πιο ορθολογική γραφή της ελληνικής;
Για κάθε γλώσσα είναι προτιμώτερο να εφαρμόζουμε την παραδοσιακή και ακριβέστερη γραφή της. Αυτό, διότι όπως προανέφερα, θα πρέπει να δεχτούμε τη σκοπιμότητα της γλωσσικής μορφολογίας που σε μια λέξη καθορίζει το φυλο (γραμματικό γένος), την ποσότητα (γραμματικοί αριθμοί), τον χρόνο, την διάρκεια, την πτώση, την ρίζα κ.α. Ως εκ τούτων, είναι δόκιμο να γράφουμε την αγγλική χρησιμοποιώντας το λατινικό αλφάβητο όπως είθισται, και την ελληνική με το ελληνικό αλφάβητο εφόσον απευθυνόμαστε σε γνώστες της προαναφερθείσας γλώσσας.


Β.Μπ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες
Σήμα κινδύνου από σαράντα ακαδημαϊκούς

Παρουσίαση Ψηφοδελτίων

Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ τμήματος φιλολογίας την ΔΕΥΤΕΡΑ 17/05/10 στις 11.00 π.μ και στην αίθουσα Σταματάκου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές (Τετάρτη 19 /05/10, απαραίτητη προυπόθεση η αστυνομική ταυτότητα).
Συνάδελφοι ΕΜΕΙΣ ορίζουμε την μοίρα μας. Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες και στην άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.
Ας μην ξεχνάμε το αυτονόητο για το οποίο παλεύουμε...



Πηγή: Μήνυμα της Προέδρου του Δ.Σ. Φιλολογίας, Μαρίας Καργιώτη στο facebook

Άλλος για πάρτυ;

Με άρθρο μου προχθές σας ενημέρωσα για τα περί "εισόδου δια αντιτίμου" στο χώρο του Πανεπιστημίου στα πλαίσια της διεξαγωγής πάρτυ της παράταξης ΠΑΣΠ. Με την ίδια έκπληξη ενημερώθηκα μέσω facebook για την διοργάνωση παρόμοιου πάρτι από πλευράς ΔΑΠ για την αυριανή Δευτέρα. Αμέσως επικοινώνησα με τον φερόμενο ως διοργανωτή της εκδήλωσης, όπως εμφανιζόταν στο κοινωνικό αυτό δίκτυο. Αφού το εξήγησα γιατί κάποιο αντίτιμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περιορίζει την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, μας ευχαρίστησε για το σχόλιο και εγγυήθηκε για την διόρθωση της διατύπωσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ΔΑΠ διοργανώνει πάρτυ αύριο στο ΑΕΙ, ιδίου ύφους με αυτό της ΠΑΣΠ, τονίζοντας πως τα χρήματα αφορούν στην αγορά αναψυκτικού.

Είμαι δε βέβαιη πως θα κατηγορηθούμε πάαααααλι για προεκλογική προπαγάνδα, από την άλλη, όσοι μας γνωρίζετε, ξέρετε τις τοποθετήσεις μας περί κομματικών παρατάξεων στον ακαδημαικό χώρο.
Προσωπικά, δεν θα παρευρεθώ στην εκδήλωση.

Καλή επιτυχία σε όλες τις παρατάξεις, είθε τα πάρτυ σας να κλόνισαν μεν τα νεύρα μας, να βοήθησαν δε σε μια ανανέωση των αντιλήψεων περί "ιδιωτικών δικαιωμάτων" στους ακαδημαικούς χώρους

Ars Grammatica

H Ars Grammatica είναι μια νέα πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τη διδασκαλία της γραμματικής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Μέσα από αυτήν, μπορείτε να μάθετε γραμματικούς κανόνες σε ενότητες χωρισμένες κατά ύλη διδασκόμενη ανά σχολική τάξη, ενώ είναι δυνατόν να λύσετε ακόμη και ασκήσεις αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας. Η εγγραφή σας στην ιστοσελίδα αυτή είναι απαραίτητη για τη χρήση της και φυσικά δωρέαν. Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας κάνοντας κλικ εδώ

Η κόμμωση της Καρυάτιδος..

Τις κομμώσεις των Καρυάτιδων προσπάθησαν να εφαρμόσουν στα μαλλιά των φοιτητριών καθηγητές και φοιτητές του Fairfield University College . Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου μπορεί κανείς να δει τις κομμώσεις αυτές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν μόλις με λίγα κλικ. Για να δείτε τα αποτελέσματα του ιδιαίτερου αυτού πειράματος, κάντε κλικ εδώ

Προκήρυξη 5ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού (2010 - 2011)

(Στη μνήμη του Αγρινιώτη αξιόλογου Ποιητή Πάνου Γ. Χατζόπουλου)
Ο Φιλολογικός και Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου: «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος», που εδρεύει στο Αγρίνιο, με τη συγκυρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από το θάνατο του Αγρινιώτη αξιόλογου Ποιητή Πάνου Γ. Χατζόπουλου και την από 27 - 1 - 2010 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, προκηρύσσει
Τον 5ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό σ´ ένδειξη Τιμής στη Μνήμη του με τους ακόλουθους όρους:
 Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν Ελληνίδες και Έλληνες ανεξαρτήτως ηλικίας, γραμματικών γνώσεων, επαγγελματικών ασχολιών κ.λπ. είτε κατοικούν στην Ελλάδα και Κύπρο είτε διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, εφόσον έχουν την Ελληνική ή Κυπριακή υπηκοότητα και μπορούν να γράφουν στη νεοελληνική μας γλώσσα.
2. Στον ίδιο Διαγωνισμό ΔΕΝ μπορούν να πάρουν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής, του Διοργανωτή Φορέα, καθώς και οι συγγενείς τους (α, β βαθμού - σύζυγος).
3. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να στείλουν ένα (1) αδημοσίευτο ποίημά τους (κι όχι περισσότερα του ενός ποιήματα με διαφορετικά ψευδώνυμα), θέματος της επιλογής των που θα επιλέξουν οι ίδιοι, το οποίο δεν πρέπει να εκτείνεται σε περισσότερους των σαράντα (40) στίχων (ή αράδων). Διευκρινίζεται ότι το ποίημα που θα σταλεί ΔΕΝ πρέπει να έχει λάβει μέρος σ´ άλλο Διαγωνισμό. Εξυπακούεται να μην έχει διακριθεί.
4. Ο αποστολέας θα χρησιμοποιήσει το ίδιο ψευδώνυμο τόσο για την αποστολή όσο και για την υπογραφή του ποιήματος. Στο φάκελο που θα εμπεριέχει το ποίημα θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του αποστολέα. Στον ίδιο όμως φάκελο θα τοποθετηθεί ένας μικρότερος, στο εσωτερικό του οποίου θα αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία του ποιητή (ονοματεπώνυμο, γραμματικές γνώσεις, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας και αριθμοί τηλεφώνου: σταθερό και κινητό). Ο μικρός φάκελος θ´ ανοιχθεί μετά τη σύνταξη του Πρακτικού των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού με απόφαση του Δ.Σ., τα οποία θα προκύψουν από το μέσο όρο των βαθμολογήσεων των κριτών. Οι μικροί φάκελοι εκείνων που ΔΕΝ θα διακριθούν ΔΕΝ θ´ ανοιχτούν. Έτσι, θα παραμείνει μυστική η συμμετοχή τους. Χρησιμοποιώντας όμως, οι ενδιαφερόμενοι τα ψευδώνυμά τους, θα τους ανακοινώνεται ο συνολικός αριθμός των μορίων, που έλαβε το ποίημά τους και από τους τρεις κριτές.
5. Το ποίημα, που θα σταλεί, για συμμετοχή στο Διαγωνισμό, θα πρέπει να είναι πληκτρολογημένο με Com/ter ή δακτυλογραφημένο κι απαραιτήτως σε τέσσερα (4) πανομοιότυπα αντίτυπα (καλής ευανάγνωστης εκτύπωσης) και υπογεγραμμένα όλα με το ίδιο ψευδώνυμο. Ο φάκελος θα σταλεί με συστημένη επιστολή στη Διεύθυνση Γραφείων του Ομίλου Οδός Ηλ. Ηλίου 5 (α´ όροφος γραφ. 4,5) Αγρίνιο - 301 00, με την ένδειξη: Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» Συμμετοχή στον 5ο Ποιητικό Διαγωνισμό.
6. Η Τριμελής Επιτροπή κρίσης του Διαγωνισμού θα απαρτισθεί από δύο - καθ´ ύλην - αρμοδίους καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας μας κι από έναν καταξιωμένο, ευρύτερα, ποιητή ή κριτικό λογοτεχνίας ή και με τις δύο ιδιότητες. Η βαθμολόγηση θα γίνει από το 1 έως το 20. Το κάθε μέλος των κριτών δεν θα γνωρίζει τα στοιχεία των άλλων δύο κριτών. Έτσι θα βαθμολογήσει κατά την κρίση του και μόνο. Τα αποτελέσματα θα προκύψουν από τους μέσους όρους των βαθμών με τη χρήση Η/Υ.
7. Θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία και τρεις (3) έπαινοι (Α, Β και Γ). Τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα των 800, 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Οι έπαινοι θα συνοδεύονται με δέματα λογοτεχνικών βιβλίων. Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ισοψηφιών τα βραβεία, χρηματικά έπαθλα και έπαινοι θα μοιράζονται ισομερώς. Στον καθένα που θα διακριθεί είτε με βραβείο είτε με έπαινο θα του απονεμηθεί τιμητικό - ονομαστικό δίπλωμα καλλιτεχνικά εκτυπωμένο.
8. Θεσπίζεται και τέταρτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ) για ένα ποίημα με θέμα: το Αγρίνιο ή την περιοχή του. Και για το βραβείο τούτο θα ακολουθηθεί η ως άνω διαδικασία και θα κριθεί από τους τρεις κριτές.
9. Ως τελευταία προθεσμία αποστολής, από τους ενδιαφερομένους, των συμμετοχών τους ορίζεται η 30 Σεπτεμβρίου 2010. Οι ημερομηνίες της αποστολής θα εξακριβώνονται από τις σφραγίδες των ΕΛ.ΤΑ.
10. Τα βραβεία, οι έπαινοι και τα τιμητικά διπλώματα θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή η οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανακοινωθεί και θα δημοσιευθεί εγκαίρως. Περισσότερες πληροφορίες, δίνονται στους ενδιαφερομένους, στα τηλέφωνα: 26410 56547 και 26410 22262.
Αγρίνιο, 10 Μαρτίου 2010
Με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Βασ. Κ. Μαγκλάρας
Ο Επίτιμος Πρόεδρος
Θ.Μ. Πολίτης
Ο Γενικός Γραμματέας
Παν. Κ. Δρέλλιας
πηγή: http://www.anaggelia.gr

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Μυστράς: Ταυτότητες & Προσανατολισμοί

 Δελτίο τύπου

Από τη γραμματεία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) ανακοινώνεται ότι το ΙΝΕΒΥΠ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα:

"Μυστράς: Ταυτότητες και Προσανατολισμοί"
στις 20 Μαίου 2010 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα. Το σημαντικό αυτό συνέδριο θα φωτίσει τη σχέση της Καστροπολιτείας του Μυστρά με την αρχαιότητα, την Κων/πολη και τη Δύση. Θα αναδειχθεί έτσι η τεράστια συμβολή του τελευταίου αυτού προπύργιου του Βυζαντίνου στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η διευθύντρια
Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου

Να δούμε ποιός θα γλιτώσει από το Άσυλο

Σήμερα γύρω στις 18.00 έφτασα στο χώρο του Πανεπιστημίου με σκοπό να παρακολουθήσω το μάθημα της Συμβουλευτικής Παιδαγωγικής. Φθάνοντας αντίκρυσα μετ' εκπλήξεως το στήσιμο ενός ογκώδους ηχητικού εξοπλισμού ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αφισών, τοποθετήθηκε για να υποστηρίξει το προεκλογικό πάρτι της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ. Να ξεκαθαρίσω οτι ως φοιτήτρια δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις διοργανώσεις πάρτι στον προαύλιο χώρο ή και στα ενδότερα του Πανεπιστημίου.

Ποιό είναι το πρόβλημα όμως;
Στην συνέλευση που συγκλήθηκε λίγες εβδομάδες πριν με θέμα κάποια γενική ενημέρωση από τον Συνήγορο του φοιτητή, τα μέλη της ίδιας παράταξης διερρήγνυαν τα ιμάτια τους επειδή η διοίκηση παρέδωσε τα κλειδιά της σχολής στα μέλη ΔΕΠ έπειτα από την κατάργηση προσωπικού ασφαλείας. Οι ίδιοι εκείνοι ζητούσαν την παράδοση κλειδιών και στους προέδρους των φοιτητικών συλλόγων, πράγμα που θα εξασφάλιζε τη διασφάλιση του Ασύλου. Σήμερα η ίδια παράταξη κρέμασε αφίσες με την ένδειξη "ΠΑΡΤΙ ΠΑΣΠ ΣΤΙΣ 22.30 ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΕΙ, ΕΙΣΟΔΟΣ 4ευρω ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΜΠΥΡΑ". Έτσι, κατανόησα πλέον προς τι ο ντόρος για τα κλειδιά. Πείτε μου όμως, αμα μου καπνίσει να πάω να αράξω στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζω, θα πρέπει να πληρώσω κάποια παράταξη για την ΕΙΣΟΔΟ και όχι για την ΑΓΟΡΑ ΜΠΥΡΑΣ (σύμφωνα πάντα με τη διατύπωση της αφίσας την οποία εμπιστεύομαι εφόσον συντάχθηκε από ανθρώπους που ανήκουν στον ΠΕ02);;; Έτσι διαφυλάσσετε το Άσυλο; Ντροπή....

Ήρθα λοιπόν για το μάθημα, το οποίο δεν κατάφερα να παρακολουθήσω εξαιτίας κάποιων αδιανόητων sound checks εν ώρα λειτουργίας του ΑΕΙ και διεξαγωγής μαθημάτων. Φεύγοντας δε, το μάτι μου το τρισκατάρατο έπεσε πάνω σ'ενα γιγάντιο πανό της ιδίας παράταξης, η οποία εχθές φωνασκούσε ενάντια του ΚΚΕ για την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΑΕΙ στεγάζεται στο κτίριο του Παλαίου Στρατοπέδου Καλαμάτας το οποίο έχει αναγνωριστεί επισήμως ως ιστορικο κτίριο.

Τα δύο μέτρα και δυό σταθμά τα έχουμε βιώσει στις συνειδήσεις μας απ΄όλες τις παρατάξεις. Αλλά όχι και τόσο απροκάλυπτη κοροιδία ρε παιδιά.....
Θα μου πείτε τώρα: "Προεκλογικά βρήκες;" ..Ε αφού προεκλογικά τα κάνετε! Παρακαλείστε πάντως να μην κατουρήσετε και φέτος τα ψάρια.

Θα χαρώ να λάβω απάντηση.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές και λόγια φτερωτά

Η λάμπα στο γραφείο μου φέγγει κάπως αχνά. Το κόστος κατανάλωσης ρεύματος για μια οικολογική λάμπα χαμηλής τάσης όπως αυτή ανέρχεται περίπου στο ποσό των 9 λεπτών του ευρώ ανά μήνα. Βέβαια, θα κληθώ να την πληρώσω περίπου 46,09 ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού χάρη σε μια σωρεία φορολογικών τελών τον λόγο ύπαρξης των οποίων αγνοώ. Τέλη που δεν τελειώνουν επιμένοντας να κατακλύζουν τον λογαριασμό μου με βραχυγραφίες και αρχικά του τύπου Ε.Ρ.Δ.Φ.Γ. πλαισιωμένα από ασυνάρτητα υψηλά ποσοστά που , ως φαίνεται, μου αναλογούν. Έξω από το παράθυρο η οχλαγωγία του δρόμου επισημαίνει τον επερχόμενο κίνδυνο κρατικής πτώχευσης, ίσως μάταια, σίγουρα αργά. Πίσω στα ενδότερα, ένας φάκελος διαταράσσει τους συνειρμούς του επίσης διαταραγμένου μου μυαλού ενώ πέφτει κακώς τοποθετημένος από το ράφι που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι μου.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά θα περνούσαν απαρατήρητα. Ο εξοργιστικά υψηλός λογαριασμός για την θολή μου λάμπα θα ερέθιζε μονάχα τη βραχυπρόθεση μνήμη μου και η φασαρία των ταξιτζήδων της απέναντι πιάτσας θα τελείωνε με το κλείσιμο του παντζουριού διαγράφοντας οριστικά από τον εγκεφαλικό μου κάδο ανακύκλωσης φράσεις όπως : "Τα έλεγα εγώ, πού θα τα βρει τα λεφτά ο Ανδρέας που γκαρίζει "Τσοβόλα δώσ'τα όλα" ; Πλήρωνε τώρα κοσμάκη. Να δικαστούν οι αλήτες! Να γίνει άρση του ασύλου!". Δυστυχώς μια πτώση της σύνδεσης μου εξαιτίας του τσαμπατζή γείτονα που μου κλέβει την wireless οδήγησε τη προσοχή μου σε πράγματα τόσο επώδυνα καθημερινά, τόσο αυτονόητα και τόσο υποτιμιτικά, όσο λόγου χάριν οι δύο εκλογοαπολογιστικές φοιτητικές συνελεύσεις που παρακολούθησα σήμερα.


Στο Τμήμα Φιλολογίας της Καλαμάτας τίποτα δεν μπορεί να είναι αυτονόητο, ούτε το πλέον δεδομένο. Οι υπάλληλοι αγωνίζονται διαρκώς για την ανανέωση των συμβάσεων τους, τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν έχουν καμία αξιοπιστία, οι παρατάξεις είναι γραφικές στο λόγο τους και στερημένες στα αίτια ύπαρξης και οι τουαλέτες είναι πεντακάθαρες σαν σπιτικές παρά την συχνή απουσία σχετικού προσωπικού.
Στην συνέλευση της Πέμπτης η ΠΑΣΠ ανέφερε επιγραμματικά πέντε περσινούς της στόχους. Για κάποιο λόγο που φαντάζει αδιανόητα ηθικός πέτυχε δέκα στόχους. Από την άλλη η ΠΚΣ απλώς λοιδόρησε τους ανταγωνιζομενους συνδικαλιστές, διάβασε ξανά τα ίδια λογίδρια αλλάζοντας μονάχα τις ημερομηνίες και ,τέλος, απάντησε εκ νέου σε άλλα ερωτήματα με απαντήσεις παλιές. Ως εδώ, όλα έμοιαζαν ιδανικά. Οι ΠΑΣΠίτισσες καμάρωναν την μυρωδία της νίκης που πλησίαζε και οι ΠΚΣίτες υπογράμμιζαν όλα τα γνωστά κουσούρια του Συστήματος που εν τέλει εξυπηρετούν. Τίποτε δεν θα άξιζε τον κόπο αναφοράς στη συνέλευση, αν δεν εμφανίζονταν κατά τη λήξη της μάζωξης τέσσερεις-πέντε νέες φάτσες ανακοινώνοντας την ίδρυση παράταξης ΔΑΠ. Έκτοτε, οι γεμάτες αυτοπεποίθηση ΠΑΣΠίτισσες μετατράπηκαν σε λυκάκια που "κατουρούσαν" τα έδρανα για να ορίσουν την περιοχή τους. Οι ΠΚΣίτες επέμεναν για την απαραίτητη αλλαγή του πολιτεύματος. Οι ΔΑΠίτες υπερασπίζονταν ολιγόλογα την αναγκαιότητα πολυφωνίας με τις τσιριχτές τους φωνές.

Από την άλλη μεριά, δυο αίθουσες πιο πέρα, οι φοιτητές του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος έβγαζαν τα μάτια τους δια καυγάδων και προσβολών. Οι ΠΑΣΠίτες παρουσίαζαν επίσης τα πεπραγμένα τους, κατέχοντες την αυτοδυναμία που τους χάρισαν οι περσινές εκλογές και με αυτήν την άνεση του υπερέχοντος βροντοφώναζαν συνθήματα μετατρέποντας τον χώρο συνδιάσκεψης σε γηπεδικό στέκι φανατισμένων οπαδών. Οι ΠΚΣίτες συνέχιζαν να εμφαίνουν την άποψη κατά την οποία ο εργαζόμενος λογαριάζεται ως τέτοιος μόνο όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του κατά τους τρόπους που του υπαγορεύουν τα εκάστοτε συνδικάτα. Οι ΔΑΠίτες έστρωναν τη φράντζα τους και οι Ανεξάρτητοι είχαν χυθεί στη καρέκλα σαν να συγκρατούνται μονάχα από μια δόση ευπρέπειας για να μην πουν: "ψηφίστε μας αύριο να ησυχάσουμε...".Από την άλλη εγώ φώναζα ενοχλητικώς και υψιφώνως σε μια προσπάθεια να ακουστώ, σε μια απόπειρα να υπογραμμίσω τα τραγελαφικά κάποιων τοποθετήσεων, ίσως περισσότερο ζητώντας άφεση για κάθε ολιγορία πολιτών, ζητώντας το βήμα και την συμπόρευση.


Όλα αυτά τα προβλέψιμα και βαρετά γέμισαν για ακόμη μία φορά το μυαλό μου με απογοήτευση. Το μεσημεράκι κατέβηκα τις σκάλες δίπλα από την αίθουσα Αρνόκουρου καταλήγοντας στον προαύλιο χώρο με απώτερο στόχο να κρυφτώ κάπου και να τραβήξω τις κοτσίδες μου σε ένδειξη αυτοτιμωρίας για την αδικαιολόγητα αστείρευτη πίστη μου στην υπαρκτή άσκηση πολιτικής στα Πανεπιστήμια. Δεν ήμουν η μόνη. Μερικοί πρωτοετείς με προσκάλεσαν ευγενικά στη παρέα τους. Με κάποια δόση κολακείας μετονόμασαν την απεγνωσμένη τσιρίδα μου -που εμφανίζει έντονα σημάδια έξαρσης κατά τις συνελεύσεις- σε κουράγιο και μου εμπιστεύτηκαν τις δικές τους αντιλήψεις περί εκλογών.

 Όλα αυτά τα συναισθήματα που οδηγούν στην αποχή από τις κάλπες, όλες εκείνες τις κλωτσίες στο κεφάλι πριν τις πανελλήνιες και μετά από αυτές, ολόκληρη την αηδία που προκαλεί ακόμη η ξύλινη γλώσσα των τάχα αφυπνιστών, όλα αυτά τα καταλάβαινα και τα συμμεριζόμουν. Εκείνο που δεν μπορούσα πια να καταλάβω με καμία προσπάθεια είναι που πήγαν οι άνθρωποι και πότε έπαψε η βιολογική παραγωγή μεγάλων πνευμάτων. Με αυτή την αγωνιώδη σκέψη που καταλήγει σε απορία θα κλείσω τη περιβόητη λάμπα χωρίς ευρύτερες αναφορές στις εκλογές - άλλωστε δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξουν επόμενες πια- και με τον φόβο μήπως εκείνο το ον που κάποτε άνω έθρωσκε, ολοκλήρωσε τον κύκλο του και με τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίο φαντασμαγορικά γεννήθηκε και διακρίθηκε, μη κλείσει τώρα τις κουρτίνες χωρίς υπόκληση και χωρίς χειροκρότημα.

Καλή κατάθεση ψήφου,
απεταξάμην την κατάθεση νου
Β.Μπ

Ανακοίνωση: Κειμενογλωσσολογία

Τελικά η αναπλήρωση του μαθήματος της Κειμενογλωσσολογίας στη 1 Ιουνίου 2010 δε θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από σχετική ενημέρωση της διδάσκουσας Κας Παπαγγελή.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Αύριο, ημέρα Πέμπτη 13 Μαίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η φετινή Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση περίπου στις 12.00 στην αίθουσα Σταματάκου. Προσέλθετε!

Ημέρα μνήμης και τιμής στην Κυρά της ΡΩ

13 Μαϊου 1982 φεύγει απο τη ζωή η Κυρά της Ρω....
Η Κυρά της Ρω υπήρξε μέλος της Αντίστασης και το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη.
Κατά την περίοδο της κατοχής είχε αντιστασιακή δράση, αλλά έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως "κυρά της Ρω" γιατί επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.
Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982. Η κηδεία της έγινε με τιμές δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη, και η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.


Πηγή: facebook, ομάδα: "Η κυρά της Ρω: μια γυναίκα σύμβολο", πατήρ Φίλιππος

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αφού δεν υπήρξε καμία πολιτική τοποθέτηση....

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ...





Γεννάται μέσα μου ένας εμφύλιος χειμαρρώδης από αισθήματα εκδίκησης. Λέω: πώς να σταθούμε βουβοί; Εμείς στα 16 μας χρόνια ονειρευόμασταν μια επανάσταση, πώς να προδώσουμε έτσι τα εφηβικά μας χρόνια..;

Έπειτα στέκομαι πάλι πίσω από την οθόνη του hewlett packard μου. Λέω: δεν μπορεί, θα βρεθεί μια άκρη γης χωρίς την ανθρώπινη φαυλότητα και θα υπάρξει μια στάλα ουρανού όπου θα μπορούμε πια να προφέρουμε δυο συλλαβές από τη λέξη "δικαιοσύνη" χωρίς να κοκκινίζουμε από ντροπή. Μάταια όμως.
Βγαίνουμε στους δρόμους χωρίς κουράγιο να φωνάξουμε...

...με την ανήμπορη οργή που έχει το επί χρόνους θύμα βιασμού, όταν στέκεται πάνω από τον κοιμισμένο βιαστή μ'ένα βαρύ μπρούντζινο κηροπήγιο στο δεξί χέρι και με ειλημμένη την απόφαση του θανάτου, όμως δεν μπορεί πια, τα χέρια του είναι βαριά και ανίκανα. Δεν είναι πια άνθρωπος, αλλά τέρας. Γιατί ο άνθρωπος εκδικείται ή συγχωρεί.

Έτσι λέω πως κάτι πρέπει να γίνει γιάτι κάποιοι κάποτε τα τιμήσανε τα χώματα και θα πρέπει κι εγώ να λογοδοτήσω σαν έρθει η ώρα του απολογισμού. Και τότε θα είναι ντροπή να την έχεις βγάλει καθαρή χάρη στις ασφαλείς οθόνες και σ'εκείνες τις ουδετερότητες που δεν αρμόζουν.

Έλα όμως που είναι ανήμπορα τα χέρια από την αγανάκτηση και που εμείς προδίδουμε το όραμα -κάποτε επαναστατικό- κάθε πρωί που ξημερώνει. Κι από την άλλη εμείς που κάνουμε τους έξυπνους και τιους διανοούμενους, δάσκαλοι θα πρέπει να γίνουμε και όχι αφυπνιστές.

Αλλά είναι , βλέπεις, ανήμπορα τα χέρια και βαριά όταν κρατούν στο τέλος το κηροπήγιο.

Β.Μπ.
(ναι, είναι τοποθέτηση)

Ανακοίνωση : Κειμενογλωσσολογία

Σας ανακοινώνουμε ότι στα πλαίσια του μαθήματος Κειμενογλωσσολογία, μάθημα κορμού του Η΄εξαμήνου που διδάσκει η κ.Παπαγγελή, θα γίνουν οι εξής αναπληρώσεις:
  1. Τρίτη 11/5/ 10 και ώρα 9-12
  2. Τρίτη 1/6/10 και ώρα 9-12

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ενημέρωση για τα μαθήματα επιλογής

Σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του τμήματος Φιλολογίας, αύριο Πέμπτη 6/05/10 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στον χώρο του Αμφιθεάτρου σχετικά με τα μαθήματα επιλογής και τις κατευθύνσεις.
Τυχόν απορίες σας είναι φυσικά ευπρόσδεκτες!!
Την ενημέρωση έχουν αναλάβει οι εξής καθηγητές:κα.Γ.Ξανθάκη Καραμάνου, κ. Α.Μαρκαντωνάτος, κ.Γ.Ανδρειωμένος και κα.Δελλή.

Πηγή: Ανακοίνωση της προέδρου του φοιτητικού συλλόγου στο facebook

Μια ευχάριστη έκπληξη...

Με ιδιαίτερη χαρά αντικρύσαμε την ανακοίνωση για το Συνέδριο περί μάχης του Μαραθώνα που επίκειται να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα) μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου. Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο με κοινή γλώσσα συνεννοήσης την αγγλική. Ήδη από την διαφημιστική καμπάνια μέσω της οποίας καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή όσοι επιθυμούν, μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα διαλέξεων. Μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε οτι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της φιλολογικής και αρχαιολογικής επιστήμης θα παραστούν και θα μας τιμήσουν λέγοντας δυo λόγια για την περίφημη μάχη του Μαραθώνα όπως οι Chris Carey, Michael Lung, Πέτρος Θέμελης, Mike Edwards και λοιποί εξίσου σημαντικοί ειδήμονες.
Για περισσότερες πληροφορίες δεν έχετε παρά να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της φιλολογίας http://kalamata.uop.gr/~litd/ και να κάνετε κλικ στον μικρό κυλιόμενο μπλε τίτλο "Συνέδριο για τη Μάχη του Μαραθώνα".
Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο και στους καθηγητές που οργάνωσαν μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Δηλώσεις μαθημάτων επιλογής

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις των μαθημάτων επιλογής από τις 5 Μαίου έως τις 10 Μαίου 2010. Οι δηλώσεις είναι δεσμευτικές και κατατίθενται από τους φοιτητές του Δ'  και του Στ' Εξαμήνου στη Γραμματεία.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κατάληψη στη Γερμανία



"Σε συμβολική κατάληψη-παράσταση διαμαρτυρίας στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ, αλλα και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Γερμανία,προέβησαν οι Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων που λειτουργούν κάτω απο την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας.Οι Γονείς κατέθεσαν ΔΙΑΒΗΜΑ,με το οποίο ζητούν απο το Υπουργείο Παιδείας, να διευκρινίσει δια της εκτελεστικής του εξουσίας, τις προθέσεις του για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία.
Η κατάληψη στο Ντίσελντορφ διήρκησε περίπου 2 ώρες χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Κατα την διάρκειά της επιτροπή αποτελούμενη απο τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδιας κ.Πότση,Κακπατσόγλου,Ρούγα και Νικολάου είχε συνάντηση και με τον Γεν.Πρόξενο κ.Μαρκουλάκη στον οποίο ανέπτυξαν τους προβληματισμούς των Γονέων.
Ολόκληρο το Διάβημα των Γονέων παρακάτω
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ."



Πηγή: www.troktiko.blogspot.com

Αισιόδοξη η έκβαση της σημερινής συνέλευσης

Ολοκληρώθηκε εύρυθμα η σημερινή συνέλευση που είχε οριστεί για τις 12.00 στην αίθουσα Σταματάκου με θέμα: Μαθήματα Επιλογής.
Η συμμετοχή των φοιτητών δεν ήταν μεγάλη, αλλά υπήρξε αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηαν τα εξής:
 --Μαθήματα Επιλογής: Οι φοιτητές ζήτησαν δια ψήφου να υπάρξει ενημέρωση από τους ειδήμονες-καθηγητές ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν όσο το δυνατόν ορθότερα και πιο ταιριαστά. Ενημερωθήκαμε πως από εδώ και στο εξής η δηλώσεις μαθημάτων επιλογής του Μαϊου είναι δεσμευτικές και τα επιλεγόμενα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να αλλαχθούν σε προσεχείς επανεξετάσεις. Έγινε πρόταση να μειωθούν τα μαθήματα επιλογής, ώστε να περιοριστεί η άσκοπη σπατάλη χρημάτων για την διεξαγωγή μαθημάτων που ενώ επιλέγονται τον Μάιο, αγνοούνται στις μετέπειτα δηλώσεις του Οκτωβρίου.

--Αναβαθμολόγηση: Κατά το τελευταίο έτος οι φοιτητές μπορούν να επαναξεταστούν σε 4 μαθήματα με σκοπό να βελτιώσουν τον βαθμό τους. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν εντελώς τον πρώτο βαθμό και σε κάθε περίπτωση ισχυεί ο δεύτερος. Αν μάλιστα κάποιος επανεξεταστεί σ' ένα μάθημα που είχε περάσει με 5 και αυτήν τη φορά κοπεί, θα χρειαστεί να ξαναδώσει το μάθημα καθώς θα ισχύει ο δεύτερος βαθμός.

--Κατευθύνσεις: Οι φοιτητές ζήτησαν να κατατεθεί εγγράφως στη Διοικούσα το αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου να αναγράφονται οι κατευθύνσεις στο πτυχίο, θεσμοθετημένες ούσες, όπως ισχύει σε όλες τις αντίστοιχες σχολές Φιλολογίας. Παράλληλα ζητήθηκε ενημέρωση περί κατευθύνσεων από καθηγητές.

--Πρακτική άσκηση: Ερωτήσεις περί πρακτικής άσκησης τέθηκαν κατά τη συνέλευση. Δυστυχώς το τοπίο παρέμεινε θολό, αφού τα μέλη του Δ.Σ. υποστήριξαν πως δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το θέμα αυτό, ενώ δεσμεύτηκαν να μας απαντήσουν με σαφήνεια σε προσεχή συνέλευση ή μέσω ανακοίνωσης.

--Πτυχιακές Εργασίες: Ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τους καθηγητές που αναλαμβάνουν την εποπτεία των φοιτητών κατά την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας τους. Επισημάνθηκε η έλλειψη οργανωμένης και πλήρως εξοπλισμένης βιβλιοθήκης που δημιουργεί εμπόδια στη μελέτη για την Πτυχιακή. Οι φοιτητές εξέφρασαν την επιθυμία να καθιερωθεί ως προαιρετική η εκπόνηση πτυχιακής διατριβής, την οποία οι ίδιοι θα μπορούν να παρακάμψουν παίρνοντας κάποια παραπάνω μαθήματα (περίπου 7). Σχετική αίτηση θα κατατεθεί εγγράφως στη Διοικούσα.

--Μικρή αναφορά σε μέρος του επικείμενου Νομοσχεδίου για την Παιδεία, όπως αυτό έχει δημοσιευτεί, έγινε από τους φοιτητές. 'Ολα τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας δεσμεύτηκαν να μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο όταν αυτό δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες, ώστε να επανέλθουμε σε επόμενη συνέλευση με σαφή τοποθέτηση περί των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με τους εκπροσώπους φοιτητών του τμήματος.

Κατάληψη της ΕΡΤ από αδιόριστους εκπαιδευτικούς

Συμμετοχή στον διάλογο ζήτησε μια πολυάριθμη ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών η οποία βρισκόταν συγκεντρωμένη έξω από τα κτίρια του δημόσιου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού για λόγους διαμαρτυρίας. Για το ίδιο βράδυ είχε προγραμματιστεί η μαγνητοσκόπηση εκπομπής στα πλαίσια της οποίας η Υπουργός Παιδείας κα. Διαμαντοπούλου θα παρουσιάζε τα βασικότερα σημεία του νέου νομοπλαισίου περί παιδείας. Οι διαδηλωτές-εκπαιδευτικοί έφτασαν στην είσοδο των κτιρίων του Σταθμού, όπου ζήτησαν να λάβουν μέρος στον διάλογο για την παιδεία κατά τρόπο ενεργητικό φέρνοντας το επιχείρημα ότι, ενώ ο εκάστοτε Υπουργός υπόσχεται διάλογο με τον κάθε επαγγελματικό κλάδο που επηρεάζεται από μεταρρυθμίσεις, τούτο στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ποτέ. Έλαβαν όμως μόνο την άρνηση ως απόκριση κι έτσι εφόρμησαν στα γραφεία της ΕΡΤ διακόπτωντας το δελτίο ειδήσεων κι αφού έκαναν κατάληψη στο στούντιο απαίτησαν να πάρουν μέρος στην εκπομπή. Αυτό δεν κατέστη αποδεκτό. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών μαγνητοσκοπήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα την επόμενη ημέρα από το κανάλι του Δημοσίου. Έχουμε λοιπόν σήμερα στα χέρια μας μια τραγική απόδειξη της εγκαθίδρυσης ενός ενημερωτικού φασισμού, όπου η ποικιλία απόψεων φθίνει και η ελευθερία του λόγου και του λόγου τοποθετείται στο ράφι ως προνόμιο μιας άλλης εποχής. Στους καιρούς αυτούς, χαλεπούς πια και δυσοίωνους, ας αφιερώσουμε δύο λεπτά από τον χρόνο μας για να παρακολουθήσουμε την τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων-συναδέλφων και συμπολιτών που ακόμη προσπαθούν να ακουστούν σ' ένα κράτος δίχως αυτιά.