Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ανοιχτό Ίδρυμα Επιμόρφωσης

ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Είναι ένα σύγχρονο κέντρο σπουδών, προσανατολισμένο στην Εκπαίδευση ενηλίκων και με εξειδίκευση στην επιμόρφωση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Eιδικότερα, στοχεύει στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων που συνδυάζουν άριστο Ακαδημαϊκό υπόβαθρο και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η φιλοσοφία του ΑΙΕ βασίζεται σε 3 άξονες:
Σύγχρονες και εξειδικευμένες μορφές εκπαίδευσης (εκπαίδευση ενηλίκων, ανοικτή και από απόσταση εκπαίδευση, Distance learning και e-learning) βασισμένα σε έγκυρες και διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και τρόπους λειτουργίας.
Προγράμματα σπουδών σχεδιασμένα με σύγχρονες και ευέλικτες δομές.
Καθηγητές με επιστημονικό κύρος, διδακτική εμπειρία και ερευνητική δράση.
Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει η περαιτέρω επιμόρφωση και η δια βίου μάθηση, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε www.aiecollege.gr ανακαλύπτοντας το σεμινάριο που σας ταιριάζει. Το κόστος παρακολούθησης είναι μικρό και το ωρολόγιο πρόγραμμα παρουσιάζεται ευέλικτο. 

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Επείγουσα ανακοίνωση για τη διεξαγωγή μαθημάτων την 26η Μαρτίου

Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου , την Παρασκευή 26 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλες τις σχολές του Πα.Πελ με εντολή του αντιπρύτανη κου. Μασσέλου.

Για λεπτομέρειες κάντε κλικ εδώ : http://www.uop.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=165&Itemid=441&lang=el

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Θέση Εργασίας στη Μάλτα...

...προσφέρεται σε Έλληνες φιλολόγους, όπως ενημερωθήκαμε μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Όρκοι και περί αυτών σκευάσματα

Και τι δεν είχα ακούσει για τον περιβόητο όρκο των αποφοίτων φιλολογίας ! Κάποιοι από τους επί του θέματος πληροφοριοδότες μου έσπευδαν να μου αναφέρουν σοκαρισμένοι μια φράση που τάχα συμπεριλαμβανόταν στον όρκο κατά την οποία "ορκίζονταν να μην αναφέρουν ποτέ τον πραγματικό τρόπο δολοφονίας του Αθανάσιου Διάκου στους μαθητές", άλλοι πάλι ούτε τον θυμόντουσαν τον όρκο τους, ούτε είχαν πολυ-καταλάβει τι ορκίστηκαν (!) Κουραφέξαλα! Με αφορμή την πρώτη ορκομωσία των αξιότιμων συναδέλφων του Τμήματος Φιλολογίας του Πα. Πελ. (παρεμπιπτόντως, ας έχουν τις θερμότερες των ευχών μας), ανακάλυψα μετά κόπου και βασάνων τον περίφημο όρκο που θα κληθούμε να επαναλάβουμε με καμάρι κατά την πολυπόθητη ώρα της αποφοίτησης. Σας τον παραθέτω:

Του πτυχίου της Φιλολογίας αξιωθείς όρκον ομνύω προ του Πρυτάνεως και του Προέδρου του τμήματος Φιλολογίας και πίστιν καθομολογώ τήνδε.
Από του ιερού περιβόλου του σεπτού τούτου τεμένους των Μουσών
εξερχόμενος, κατ΄επιστήμην βιώσομαι ασκών ταύτην δίκην θρησκείας εν πνεύματι και
αληθεία. Ούτω χρήσιμον εμαυτόν καταστήσω πρός άπαντας τους δεομένους της εμής
αρωγής και εν πάση ανθρώπων κοινωνία αεί πρός ειρήνην και χρηστότητα ηθών
συντελέσω βαίνων εν ευθεία του βίου οδώ πρός την αλήθειαν και το δίκαιον
αποβλέπων και τον βίον ανυψών εις τύπον αρετής υπό την σκέπην της Σοφίας.
Ταύτην την επαγγελίαν επιτελούντι είη μοι, συν τη ευλογία των εμών
καθηγητών και πεφιλημένων διδασκάλων, ο Θεός βοηθός εν τω βίω.

Erasmus 2010

Οι πρώτες συμφωνίες μεταξύ προγράμματος "Έρασμος" και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελούν πλέον γεγονός. Όσοι ενδιαφέρεστε για το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του προγράμματος για το Τμήμα Φιλολογίας, κο. Κωνσταντινόπουλο. Για την ώρα γνωρίζουμε οτι οι φοιτητές μπορούν να μεταβούν σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, ενώ σύντομα θα μπορούν να μεταβούν στα πλαίσια του προγράμματος σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας.

Κατά την αναφορά μας σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, εννοούμε αυτό που εδρεύει στην πόλη Μύνστερ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

12ο Θερινό Οικολογικό Σεμινάριο

Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο
Σαμοθράκη, 5 έως 23 Ιουλίου 2010

ΘΕΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ
Όροι συμμετοχής
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες - επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς μέσης
και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, στελέχη των
ΟΤΑ, φοιτητές κ.α, και γενικότερα σε όποιον επιθυμεί να είναι ενήμερος για τις
τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου
ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή, αλλά γίνεται σύσταση
στους συμμετέχοντες να έχουν ένα πανεπιστημιακό υπόβαθρο σπουδών ή / και άλλες γνώσεις
που θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν άνετα τα μαθήματα. Στους συμμετέχοντες θα
σταλεί κατάλογος με ξενοδοχεία & ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, με ειδικές τιμές, έτσι
ώστε να φροντίσουν εγκαίρως για τη διαμονή τους, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο
μετάβασης στο νησί.
• Όσοι παρακολουθήσουν το «Οικολογικό Πανεπιστήμιο» πρέπει να καταβάλουν ως
δίδακτρα τα ακόλουθα ποσά:
ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 100e για ενήλικες, 50e για φοιτητές
2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ: 150e για ενήλικες, 75e για φοιτητές
3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ: 200e για ενήλικες, 100e για φοιτητές

Για τις συμμετοχές θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εξασφάλιση της
συμμετοχής σας γίνεται με την κατάθεση του ποσού των διδάκτρων στον
λογαριασμό του ΔΙΠΕ:
ALPHA Bank

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση για το μάθημα "Αριστοφάνης - Μένανδρος"

Σας ενημερώνουμε πως το μάθημα "Αριστοφάνης - Μένανδρος" του Στ΄ Εξαμήνου θα διεξαχθεί κανονικά την προγραμματισμένη του ώρα (6 - 9) στην αίθουσα "Κ. Αρνόκουρος".

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η Δικαιοσύνη και οι 300 ενός ξένου πολιτεύματος

"Κάθε άνθρωπος έχει το ατομικό δικαίωμα για παροχή δικαστικής προστασίας" ( Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άρθρο 20, παρ. 1 Σ.)

Ακούγεται αυτονόητο, ξέρω, κι όμως πρόκειται περί ιδιαίτερα ευάλωτου δικαιώματος. Σε παλαιότερο άρθρο μιλήσαμε για το Πανεπιστημιακό Άσυλο και τις ποικίλες παρεκτροπές του που μετέτρεψαν έναν θεσμό ελεύθερης διακίνησης ιδεών σε φρούριο εγκληματιών και ανοσίων.Σήμερα ο λόγος αφορά στο Βουλευτικό Άσυλο, το χειρότερο και πιο ακανθώδες από όλα εκείνα τα συρματοπλέγματα που ξεχωρίζουν τους "ταπεινούς" από εκείνους τους αθλίους με τα παντοδύναμα χέρια και τις άπειρες εξουσίες. Όμως προτού επισέλθω στη παράθεση απόψεων ίσως εύλογων, πάντως προσωπικών, είναι δόκιμο να διαβάσετε παρακάτω κάποια από τα ελάχιστα εκείνα σημεία του Συντάγματος που καθορίζουν και καθιερώνουν τον ψευδοδημοκρατικό αυτό θεσμό που κάνει το τριχωτό της κεφαλής μου να υποκείται σε μια πρωτοφανή αραίωση.
Άρθρο 61:
1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.
H παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.
3. O βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ’ αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.
Άρθρο 62:
1. Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Eπίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Bουλής.
H άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Bουλής.
H τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Bουλής.
Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.
Άρα η βουλή παίρνει αποφάσεις για το αν κάποιος βουλευτής κατά τη διάρκεια των βουλευτικών καθηκόντων του έχει πράξει νομικές παραβάσεις.
 Ο εκάστοτε βουλευτής λοιπόν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα σου για δικαστική προστασία, εφόσον εκείνος είναι που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ένα άλλο δικαίωμα που μπορεί να καταρρίψει ένας συμπολίτης σου με μοναδικό κριτήριο την βουλευτική του ιδιότητα είναι αυτό της ισοτιμίας, όπως υπογράφηκε στα πλαίσια της ΟΔΔΑ, ενός επί της ουσίας κουρελόχαρτου χωρίς πραγματική νομική ισχύ. Αν και η ίδια δυνατότητα δικαστικής προσφυγής έχει θεσπιστεί στο Σύνταγμα της Ελλάδος, ο θεσμός της Ασυλίας όχι μόνο προσκρούει σε αυτήν αλλά συχνά την "καπελώνει" κιόλας. Η εμμονή στη διασφάλιση του "κύρους" του βουλευτού κατά την πολιτική του θητεία και έπειτα από αυτήν επιμένει να διαταράσσει την ισόρροπη εφαρμογή των νόμων, πράγμα που δεν παρατήρησα μόνο εγώ η φωστήρας. Η Ελλάδα, μάλιστα, έχει καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ακριβώς επειδή η προαναφερθείσα εμμονή στη προστασία του βουλευτικού ανέγγιχτου καταπάτησε το δικαίωμα ανθρώπων για την πρόσβαση στα δικαστήρια.
Κάπως έτσι, ένα σύνολο βουλευτών μπορεί να καταχραστεί τα χρήματά σου, μπορεί να κλέψει, να απαιτήσει δωροδοκία, να τραυματίσει και να συκοφαντήσει με ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν να αναρωτιέσαι πως προέκυψε όλη αυτή η "παραδικαστική" λειτουργία των τηλεοπτικών παραθύρων που εμφαίνεται με την απηυδησμένη φράση-κλειδί του πολίτη "Βρε αλήτη θα σε βγάλω στον Αυτιά".
Φυσικα,όπως κάθε μορφή ασυλίας, είναι κι αυτό ανατρέψιμο μόνο αν σύσσωμο το κοινοβούλιο επιτρέψει δια ψήφου και κατά μεμονωμένη περίπτωση την άρση του. Παρά ταύτα, δεν έχω γνωρίσει ακόμη κάνεναν λύκο που να ψήφισε υπέρ της τιμωρίας των σαρκοφάγων. 
Γιατί όμως οι βουλευτές με τόσο σθένος αποφεύγουν την εκδίκαση των υποθέσεων που τους αφορούν; Άραγε δεν έχουν εμπιστοσύνη στα δικαστικά όργανα ή μήπως οι ίδιοι θεωρούμενοι ως "πιο πολίτες από άλλους" παρουσιάζονται υπεράνω κρίσεως και δικαιοσύνης; Επιπρόσθετα, δεν υποτίθεται πως τα όργανα Δικαιοσύνης αποτελούν ανεξάρτητους φορείς ακριβώς για λόγους ισονομίας; Ως εκ τούτων, θα μπορούσαμε πλέον να μιλάμε για τρία άρθρα του Συντάγματος που φανερά υπονομεύουν την ισότητά μας μπροστά στο Νόμο, την νομοθετική στοχοθεσία περί απονομής δικαιοσύνης και την ίδια τη Δημοκρατία.
Βέβαια, οι ρυθμίσεις περί Ασυλίας δεν προέκυψαν απλώς ένα πρωινό σαν απρόσμενο δωράκι σε σακουλάκι με γαριδάκια. Γεννήθηκαν, μάλιστα, για τον αντίθετο ακριβώς σκοπό από αυτόν που εν τέλει εξυπηρετούν. Συστάθηκαν για να προστατεύσουν την ελεύθερη διατύπωση της γνώμης, την ασφαλή διακίνηση των πολιτικών ιδεών και την διασφάλιση μερικών από τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Φαίνεται,δυστυχώς, πώς, κατά τον ίδιο τρόπο με το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ο σημαντικότερος πολιτικός κανονισμός μεταφράστηκε από χρησιμοθήρες κατά το δοκούν, ώστε σε τίποτα πια δεν θυμίζει την πιθανότατα αγαθή πρόθεση των πρώτων νομοθετών που τον συνέταξαν.
Σήμερα, λοιπόν, μπορούν κάποιοι κύριοι μετά μεταξωτών γραβατών που κατάφεραν να λάβουν το βουλευτικό χρίσμα δια της ψήφου σου να πράττουν όπως θέλουν ατιμώρητα. "Η ελευθερία ενός ανθρώπου σταματά στα όρια της ελευθερίας των άλλων", έγραφες αφελώς στην Έκθεση της Γ' Λυκείου. Αφελώς γιατί ξεγελάστηκες. Η ελευθερία που ονειρεύτηκες αποτελεί προνομιακό προϊόν μιας άλλης εποχής που δεν τη θυμούνται πια. 
Προτού προλάβεις να ξεστομίσεις, αγαπητέ μου αναγνώστη, την φαεινή πρωτότυπη ιδέα της εναλλακτικής κατάθεσης ψήφου, λάβε υπόψιν πως από τους 300 βουλευτές, οι 151 έδρες προέρχονται από το κυβερνόν κόμμα και οι 151 αυτοί βουλευτές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιχειρήσει να θέσει σε ισχύ η παράταξή-θρησκεία τους εν ονόματι της εξουσίας την οποία αντλούν από τη λαϊκή προτίμηση της πλειονότητας. Σκέψου λοιπόν με βάση τη παραπάνω καθεστηκυία πραγματικότητα κατά πόσο έχει λόγο η αντιπολίτευση και αν τελικά εξυπηρετεί κάποιο σκοπό σήμερα πέρα από τη δημιουργία 149 περιττών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας (που δεν προυποθέτουν την κατοχή lower, ecpe, master, ecdl κλπ) που τίποτα δεν έχουν κοινό με όσα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως "λειτούργημα".


Ευχαριστώ για τον καταναλωθέντα χρόνο ανάγνωσης. Καλό βράδυ.
Β.Μπ.

Φεστιβάλ Μηδέν 2010

Festival Μηδέν
Πρόσκληση συμμετοχής 2010


Το Video Art Festival Μηδέν καλεί όλους τους βιντεοκαλλιτέχνες και δημιουργούς βίντεο να στείλουν εγκαίρως τις συμμετοχές τους για το φετινό πρόγραμμα προβολών, το οποίο θα φιλοξενηθεί, όπως και τις 5 προηγούμενες χρονιές, σε δημόσιους χώρους και πλατείες στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2010.

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους δημιουργούς (άτομα, ομάδες ή οργανισμούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν θεματικοί ή άλλοι περιορισμοί, με εξαίρεση τη διάρκεια του έργου, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και έργων: 15 Απριλίου 2010 (σφραγίδα ταχυδρομείου)

Στην 6η διοργάνωση του, το Festival Μηδέν εκτός από το βασικό πρόγραμμα προτείνει και τις εξής θεματικές ενότητες:
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο “Sound & vision, music & video
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο “Land/e/scape
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο “Money
- μια ακόμη ενότητα, με τον τίτλο “Supernatural” θα επιμεληθεί φέτος η Μαρία Μπουρίκα, εικαστικός με βάση το Λονδίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλούμε να προωθήσετε αυτή την πληροφορία σε καλλιτέχνες που θεωρείτε ότι το έργο τους ταιριάζει σε αυτές τις κατηγορίες.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί όροι συμμετοχής στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.festivalmiden.gr
Επικοινωνία: info@festivalmiden.gr

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση για το μάθημα της κυρίας Αραβανή

Στα πλαίσια του μαθήματος "Διδακτική της Γλώσσας" του Στ' εξαμήνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επομένη Δευτέρα (22/ 3/ 2010) επίσκεψη στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας. Εκεί οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τον τρόπο διεξαγωγής ενός ενδεικτικού φιλολογικού μαθήματος, θα ενημερωθούν για το σχέδιο μαθήματος και θα αξιολογήσουν τη διαδικασία. Η κα. Αραβανή θα "ανεβάσει" στην Ψηφιακή Τάξη ένα Φύλλο Αξιολόγησης το οποίο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι φοιτητές. Σε περίπτωση που δεν "ανέβει" το αρχείο στην e-class, η καθηγήτρια να μοιράσει τα Φύλλα στους φοιτητές στον χώρο του σχολείου. Καλούνται λοιπόν οι συνάδελφοι να προσέλθουν συνεπείς στις 8.00 το πρωί στο Πειραματικό Γυμνάσιο, μιας και θα παρακολουθήσουμε την 1η διδακτική ώρα. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και σύμφωνα με τη διδάσκουσα θα επιτραπεί μόνο μια απουσία για τον κάθε φοιτητή.

Νικήτρια η επιφύλαξη στη δημοσκόπηση περί κύρους πτυχίου

Δεδομένης της προ δύο εβδομάδων ολοκλήρωσης της εν λόγω δημοσκόπησης, το άρθρο αυτό φαντάζει κάπως καθυστερημένο. Δεν είναι όμως η αμέλεια που μας ώθησε σ' αυτή την αργοπορία, αλλά η επιδίωξη δημοσίευσης ενός άρθρου αναλυτικού και ολοκληρωμένου. Μην απορείτε..η συνέχεια θα αποσαφηνίσει κάπως τη θολούρα των όσων σας αναφέρω.

Κατά τα τέλη του Ιανουαρίου δημοσιεύσαμε ένα πλαίσιο δημοσκόπησης στο blog μας με θέμα "Πιστεύετε ότι το πτυχίο μας έχει κύρος;", εννοώντας φυσικά το πιστοποιητικό αποφοίτησης του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ψηφοφορία διήρκησε ακριβώς 40 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν για μία και μοναδική φορά έκαστος επιλέγοντας περισσότερες από μια επιλογές. Με την λήξη της δημοσκοπικής διαδικασίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2010, βρεθήκαμε απέναντι στα παρακάτω αποτελέσματα:

Πιστεύετε ότι το πτυχίο μας έχει κύρος;
+ Ναί, το πιστεύω με βεβαιότητα ( 28 % ) {ψήφισαν 13 άτομα}
+ Όχι, δεν το πιστεύω ( 8 % ) {ψήφισαν 4 άτομα}
+ Διατηρώ επιφυλάξεις ( 60 % ) {ψήφισαν 28 άτομα}
+ Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ ( 4 % ) {ψήφισαν 2 άτομα}

Τα αποτελέσματα αυτά τα αποστείλαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα αντιπροσωπευτικό ποσοστό των διδασκόντων του Τμήματος και συγκεκριμένα στις διευθύνσεις e-mail που παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στην κατηγορία "Ευρετήριο". Γνωστοποιήσαμε λοιπόν τα αποτελέσματα με το αίτημα ενός σύντομου σχολιασμού από όποιον εκ των διδασκόντων το επιθυμούσε. Απάντηση δεν λάβαμε. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτή η έλλειψη απόκρισης ήταν αποτέλεσμα ανενεργών e-mail διευθύνσεων, ώστε τα μηνύματά μας δεν έφτασαν ποτέ, ή αν υπήρξε κάποια απροθυμία απάντησης από πλευράς καθηγητών. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να αρκεστούμε στα γεγονότα που υπογραμμίζουν κυρίως την αγωνία, την ανασφάλεια και την επιφυλακτικότητα των συμφοιτητών σας όσον αφορά στο κύρος και την ισχύ του πτυχίου αυτού.

Θα ήταν επιθυμητά τα σχόλια σας, καθώς και η άποψη σας για τα αίτια υπεροχής της επιλογής αυτής (δηλ. "Διατηρώ επιφυλάξεις").

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Εκδρομή στην Κέρκυρα

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κέρκυρα διοργανώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Η τριήμερη εκδρομή θα πραγματοποιηθεί στις 28-31 Μαϊου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπροσώπους φοιτητών για τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Το κόστος συμμετοχής (μεταφορά, διαμονή) ανέρχεται στα 170e.

Mνήμες από τη δολοφονία του Κέννεντυ (βιβλίο)

"Υπόσχομαι να δώσω ψυχή και σώμα για τη διαιώνιση των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκε ο πρόεδρος Κένεντι" έγραφε στην Τζάκι η 15χρονη τότε Barbara Rimer. Λίγο πριν τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τη δολοφονία του Τζον. Φ. Κένεντι, το 1963, ανέκδοτες συλλυπητήριες επιστολές που εστάλησαν στην Τζάκι Κένεντι, το 1963, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.


Από τις 200.000 επιστολές της συλλογής που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη Τζον. Φ Κένεντι, στη Βοστώνη, περισσότερες από 200 περιλαμβάνονται στο βιβλίο που εξέδωσε η Έλεν Φιτζπάτρικ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ, υπό τον τίτλο "Επιστολές στην Τζάκι: Συλλυπητήρια από ένα έθνος που πενθεί".
Η ιδέα για την υλοποίηση του βιβλίου γεννήθηκε, όπως αποκάλυψε η ίδια, κατά τη διάρκεια ερευνών της στη Βιβλιοθήκη Κένεντι για ένα άλλο βιβλίο. Θέλησε απλά να διακρίνει τις αντιδράσεις του αμερικανικού λαού στη δολοφονία Κένεντι.

«Διδάσκω αμερικανική ιστορία επί 30 συναπτά έτη. Ποτέ στη ζωή μου δεν βρέθηκα μπροστά σε κάτι τέτοιο. Ένιωθα σαν να υποχωρούσε το πάτωμα, σαν να έτρεμαν οι τοίχοι. Ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο "δυνατή" συλλογή, που να αποκαλύπτει πώς ένιωθαν οι καθημερινοί άνθρωποι για την κοινωνία, την πολιτική, τον πρόεδρό τους», εξομολογήθηκε.
«Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία για τη δολοφονία. Έχουμε ακούσει τόσα πράγματα από ειδικούς, έχουμε ακούσει για τις θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε ακούσει τις μαρτυρίες ανθρώπων που μετείχαν στην κυβέρνηση Κένεντι, αλλά εδώ πρόκειται για τις φωνές ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν ακουστεί, των απλών πολιτών», προσέθεσε.

Πηγή: www.cosmo.gr, Μαρίνα Κουτσούμπα

Βιβλιοπροτάσεις της εβδομάδας

Εξομολογήσεις ενός διεφθαρμένου τραπεζίτη
Confessions d' un banquier pourri
Συγγραφέας: Κροίσος, Μετάφραση: Μάκης και Μαρία Μαλαφέκα, εκδόσεις: Κέδρος, τιμή: περίπου 16e

Πρόσφατα πήρε το μάτι μου το εν λόγω βιβλίο στο τραπέζι μιας καφετέριας, οπότε ζήτησα από τον κάτοχο του την άδεια για ένα ξεφύλλισμα. Ο συγγραφέας του έργου, πασίγνωστος Γάλλος τραπεζίτης, υπό την προστασία της ανωνυμίας του ρίχνει φως σε όλες τις ανεξερεύνητες για το ευρύ κοινό γωνίες των πρακτικών μιας μικρής τάξης ευφυέστατων κερδοσκόπων που κινούν παγκοσμίως τα οικονομικά νήματα. Κατά το ξεφύλλισμα αυτό αποκόμισα την εντύπωση ότι τα κομβικά μηνύματα του θεματικού άξονα του βιβλίου δεν πνίγονται στους αριθμούς και σε άλλες δυσνόητες τυπολογίες, αντίθετα, πρόκειται για ένα ευανάγνωστο σύγγραμμα σε γλώσσα σύγχρονη και ευθεία. Προσωπικά, πάντως, από Δευτέρα σπεύδω στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο!


Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον
Συγγραφέας: Ζοζέ Σαραμαγκού, Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά, Εκδόσεις: Καστανιώτη
Τιμή: Αυτή την εβδομάδα μπορείτε να το βρείτε στα περίπτερα αυτοτελώς με 2.90e.

Το θέμα του βιβλίου θυμίζει κάπως τον "Τελευταίο Πειρασμό" του Καζαντζάκη. Πρόκειται για μια άλλη εκδοχή των γεγονότων της Καινής Διαθήκης, μην φανταστείτε όμως κάτι παρεμφερές με το έργο του D.Brown. Ο σκοπός του μυθιστορήματος είναι καινοτόμα διδακτικός και όχι μυστικιστικός. Οι εικόνες του θα σας συγκλονίσουν. Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1998, λίγο αργότερα ο συγγραφέας του, αυτοδίδακτος λογοτέχνης, βραβεύτηκε με Νόμπελ για το αποκύημα του αυτό. Σήμερα το "Κατά Ιησούν Ευαγγέλιο" έχει υποστεί πολλές εκδόσεις και μεταφράσεις. Αξίζει λοιπόν κανείς να μπει στον κόπο να διαβάσει και τις 480 σελίδες.



Οι βιβλιοπροτάσεις δεν έχουν κανένα οικονομικό ώφελος και η διαφήμιση δεν είναι αποτελεί στόχο τους.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Aκαδημαϊκό Ημερολόγιο Εαρινής Περιόδου 2010

Εαρινό Εξάμηνο:
α)Περίοδος διδασκαλίας : από Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 έως Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
β)Περίοδος εξετάσεων : από Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 έως Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Επίσημες Αργίες:
α) Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
β) Διακοπές Πάσχα: Μ.Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 έως Παρασκευή 9 Απρικίου 2010
γ) Πρωτομαγιά: Σάββατο 1 Μαίου 2010
δ) Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Μαίου 2010

Διακοπή μαθημάτων: Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών και την επομένη

Εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου: Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010 έως Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Kλειστό αύριο το ΑΕΙ

Σύμφωνα με την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων κλειστή θα παραμείνει αύριο η Σχολή στα πλαίσια μονοήμερης συμβολικής κατάληψης ως συμμετοχής στη διαμαρτυρία των πολιτών κατά των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Στο κλίμα αυτό θα πραγματοποιηθεί πορεία φοιτητών αύριο στις 10.30 από το Πανεπιστήμιο μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, φοιτητές του ΑΕΙ και σπουδαστές του ΤΕΙ θα ενώσουν τη μαχητική τους ιαχή με τους συνδικαλιστές τις ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ κατευθυνόμενοι προς τα κτίρια της Νομαρχίας όπου και θα συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ορκομωσία Αποφοίτων

Όπως μας ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές της Σχολής, η πρώτη Ορκομωσία των αποφοίτων θα πραγματοποιηθεί την 17η Μαρτίου 2010, ώρα 6.30. Καλή συνέχεια να έχουν οι συνάδελφοι..

Αναβαθμολογήσεις για Τεταρτοετείς

Το δικαίωμα τους για αναβαθμολόγηση καλούνται να ασκήσουν οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας. Οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους να επανεξεταστούν σε μαθήματα του εαρινού εξαμήνου παλαιοτέρων ετών. Αναφορικά, μπορεί κανείς στο τελευταίο έτος σπουδών του να δηλώσει έως 7 μαθήματα συνολικά για επανεξέταση και να διατηρήσει τον νέο βαθμό του σε αυτά εφόσον είναι καλύτερος από τον παλαιότερο βαθμό.

Καθυστερημένη κατά πολύ, αλλά ευπρόσδεκτη η δωρεάν σίτιση

Δημοσιεύθηκαν επιτέλους προ ολίγων ημερών οι λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων δωρεάν σίτισης. Απευθυνθήκαμε στη Γραμματεία του Τμήματος ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με τη λήψη των περιβόητων καρτών, όπου μας πληροφόρησαν πως κάρτες δεν θα διανεμηθούν στους δικαιούχους (τουλάχιστον όχι σύντομα), αλλά θα μπορούν οι ίδιοι να επιδεικνύουν το τρίπτυχο τους στη Λέσχη Σίτισης αναφέροντας πως είναι δικαιούχοι. Οι υπάλληλοι θα μπορούν να διαπιστώσουν το δικαίωμά του επικαλούμενου στη δωρεάν σίτιση απλώς ρίχνοντας μια ματιά στη σχετική λίστα. Πάντα από το δύσκολο δρόμο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου...

Δήλωσεις Συγγραμμάτων κι Εγγραφή σε Εξάμηνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας θα μπορείτε να προσέρχεστε προς ανανέωση του τριπτύχου και συμπλήρωση της λίστας συγγραμμάτων από την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 έως και την 18η ημέρα του τρέχοντος μήνα. Η Γραμματεία είναι ανοιχτή για τους φοιτητές κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη κατά τις ώρες μεταξύ 11.00 - 14.00.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Επίδομα στέγασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου το επίδομα στέγασης θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως τα τέλη του Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι σπέυσατε λοιπόν..

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Απουσία κου. Μαρκαντωνάτου

Αναβάλλονται επ' αόριστον τα μαθήματα του κου. Μαρκαντωνάτου για την σημερινή ημέρα Τρίτη 2 Μαρτίου λόγω αδιαθεσίας.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ενημέρωση για τη διδασκαλία των μαθημάτων της κας Κουτριάνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γραμματεία της σχολής,η διδάσκουσα κα Ελένη Κουτριάνου θα ξεκινήσει τα μαθήματά της τη Δευτέρα 15 Μαρτίου βάσει του ωρολογίου προγράμματος που έχει κοινοποιηθεί.